Необичайното количество дъждове към края на сезона на мусоните в Индия тази година прекъсна производството в основната мина за въглища на страната, което засилва недостига на изкопаемото гориво, пише Quartz.

На 29 септември река Лилагар в Чхатисгарх - щат в централна Индия, рязко промени курса си, като наводни рудника за въглища Дипка в областта Корба.

Чхатисгарх произвежда най-много въглища в страната за пред последната година. Само през последните седем дни валежите в щата са били с 261% повече от средните за този период през последните 50 години.

Всички работници от рудника Дипка са спасени, но част от тежката техника е повредена.

Държавната въгледобивната компания Coal India с монополно положение, която притежава наводнената мина, доставя над 80% от въглищата, които населението потребява. Самата Дипка има годишна продукция от над 30 милиона тона, което е почти 5% от общото производство на фирмата. Изпълнителният директор на Coal India заявява пред Reuters при условие за анонимност, че производството в рудника ще бъде спряно за месец заради наводнението.

На фона на продължаващия недостиг на доставки от въглища, запасите на Coal India са вече на свършване, въпреки че насоките на Централния орган за електроенергия (Central Electricity Authority) изискват такива централи, разположени близо до мини, да поддържат достатъчно резервно количество въглища, така че да могат да извършват дейностите си за поне 7 дни.

Индия получава 75% от енергията си от въглища. Може ли това да се промени?

Индия получава 75% от енергията си от въглища. Може ли това да се промени?

Проблемите с глобалното затопляне и замърсяването на въздуха стават все по-сериозни

Тази година е първата от близо век, когато общите мусонни валежи в Индия надхвърлят средните си нива, въпреки че през началото на сезона през юни не е било така. Множество проучвания относно измененията в климата прогнозират, че мусонът ще затихне в бъдеще, но също предполагат и увеличение на екстремните метеорологични събития като наводненията над централна Индия.

Правителството обяви, че ще започне да разрешава на частни и чуждестранни фирми да добиват въглища в страната като прекратява монопола на Coal India в търговската индустрия за добив на въглища. Синдикатите считат това за заплаха за работните места в компанията. Очаква се конгломерати като Adani и Vedanta, които вече имат интереси за добив, да навлязат на пазара.

Към момента Coal India ще продължат да отговарят за по-голямата част от доставките в страната. Но изглежда, че няма да постигнат производствената цел за тази финансова година от 660 милиона тона, вече веднъж намалена от предложената за 1 милиард тона.

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Много страни все още използват ТЕЦ-ове в енергийния си микс