Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия за ваксината срещу COVID-19, разработена от Janssen Pharmaceutica NV — иновационен център, част от фармацевтичните дружества Janssen на Johnson & Johnson, стана ясно от съобщение на комисията. Това е четвъртата ваксина срещу COVID-19, разрешена за употреба в ЕС.

Ваксина в еднократна доза

Ваксината на Janssen ще се прилага в еднократна доза за хората на възраст над 18 и повече години за предотвратяване на COVID-19. Ваксината се основава на аденовирус — безвреден вирус, който изпраща "инструкции" от вируса, причиняващ COVID-19. Аденовирусът във ваксината не може да се възпроизвежда и не причинява заболяване.

Комисията одобри договора с Janssen на 8 октомври 2020 г. С разрешението за търговия при определени условия Janssen ще може да достави в ЕС от второто тримесечие на 2021 г. нататък 200 милиона еднократни дози от своята ваксина срещу COVID-19. Договорът позволява на държавите членки да закупят още 200 милиона дози. Те ще са в допълнение към общо 600-те милиона дози от ваксината на BioNTech/Pfizer и 460-те милиона дози от ваксината на Moderna, както и 400-те милиона дози от AstraZeneca.