Приходите от продажба на алкохол в Англия биха се сринали с , ако потребителите се съобразяваха с препоръките за количество изпит алкохол, показва изследване на Institute of Alcohol Studies (IAS) и Университета в Шефийлд, цитирани от Guardian.

Препоръчителното ниво за консумация е 14 акохолни единици седмично (б.а. - мярката "алкохолна единица се използва основно на Острова и е равна на около 10 млн или 8 гр чист алкохол. 25 мл yиcĸи или 175 мл чepвeнo винo ce paвнявaт нa eднa aлĸoxoлнa eдиницa). Ако всички го спазваха, приходите от продажба на алкохол щяха да намалеят с 38%, показва изследването. За да се справят компаниите с намалението, те трябва да увеличат бирата в пъбовете с £2,64, а средната цена на бутилка алкохол в магазините с £12,25 - ако продажбите останат на същото ниво, което е малко вероятно.

Хората, които пият много - тоест над 14 алк. ед. седмично - носят 68 процента от приходите на компаниите, въпреки че са 25 процента от населението. Нещо повече, 4-те процента от населението, които пият опасно много (над 35 алк. ед. седмично за жени и над 50 за мъже) отговарят за 23% от приходите.

Алкохолът предизвика смъртта на 24 000 души годишно и 1,1 милиона посещения в болницата, които струват на държавната система £3,5 милиарда. Правителствен доклад от 2016 г. показва, че алкохолът е най-големият убиец на хора между 15 и 49 г. в Англия - и отговаря за 167 хил. години загубена продуктивност.

Шотландия въведе минимална цена на алкохола

Шотландия въведе минимална цена на алкохола

Една от първите в света държави, които предприема мярката