Хлябът е една от най-купуваните стоки в България и традиционно за потребителите у нас поскъпването му е чувствителна тема. Според статистиката на НСИ през последното десетилетие обаче потреблението на хляб у нас намалява, докато цената му расте.

Така към 2011 година средната цена на белия хляб е била средно 1,32 лева за средно потребявано количество на домакинство над 160 килограма на година. Към 2020 година средната стойност вече е 1,65 лева, а количеството на годишна база е малко над 100 килограма.

И докато за този период хлябът в България е поскъпнал с почти 25%, то неговата цена остава втората най-ниска в Европа, сочи актуална статистика на Евростат.

Според данните най-евтин е той в съседна Румъния, а най-скъп е в Дания. Изчисленията за Европейския съюз (ЕС) са направени не като средни стойности, а на базата на индекс. Средната стойност на хляба за ЕС се равнява на 100 пункта от този индекс. Всичко над него е по-скъпо от средното за съюза, а под границата е съответно по-евтино.

Така в Дания индексът е на ниво от 153 пункта. От друга страна в съседна Румъния цената на хляба е на равнище от 56 пункта или близо наполовина на средната за ЕС. В България цената на хляба е втората най-ниска с равнище от 67 пункта.

Под средното ниво е цената на този продукт още в Полша, Унгария, Чехия и Нидерландия, докато най-скъп е той освен в Дания още в Австрия, Люксембург, Финландия и Швеция.

Снимка 544100

Източник: Евростат