Огромен брой магарешки кожи се продават незаконно в сайтовете на социалните медии, разкри ново разследване. Търговците търгуват с животинските кожи във Facebook, Instagram, YouTube и други онлайн "пазари", като често нарушават националните закони за това, според неправителствената организация Donkey Sanctuary.

Анализаторите изчисляват, че около 4,8 милиона магарета се търгуват и убиват годишно заради кожите си. Много от тях се използват за производство на ejiao - традиционно китайско лекарство.

ejiao

Източник: iStock by Getty Images

ejiao

Ejiao (произнася се uh-jee-ow), известен също като "colla corii asini" или "лепило от магарешка кожа", е ключова съставка в традиционните китайски лекарства. Произвежда се от колагена, извлечен от магарешката кожа.

Колагенът се смесва с билки и други съставки за създаване на барове, хапчета или течности за консумативи или козметични продукти. Смята се, че подобрява кръвообращението. Еjiao се използва като тоник за кръвта от хора с анемия, нисък брой кръвни клетки или репродуктивни проблеми.

"Няма съмнение, че глобалната търговия с ejiao оказва опустошително въздействие върху благосъстоянието на магаретата по света, които страдат във всяка точка - от раждането си до клането", казва Мариан Стийл, изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на Donkey Sanctuary, цитиран от Еuronews.

"Това ново изследване показва колко се е разраснала онлайн търговията с магарешки кожи и колко тясно е свързана с незаконния трафик на диви животни."

Съд: Facebook може да е отговорен за трафик на деца, извършван чрез платформата

Съд: Facebook може да е отговорен за трафик на деца, извършван чрез платформата

Срещу компанията са заведени три дела за това

Подобно на много африкански страни, в които популациите на магарета се унищожават поради търсенето на ejiao, Кения въведе забрана за износ през март 2020 г. Но това не попречи на една компания да предложи 2000 кожи на следовател под прикритие през януари миналата година.

Изследователи от Saïd Business School на Оксфордския университет и отдела за изследване на дивата природа (WildCRU) установиха, че продаващите кожите също рекламират продукти, произведени от застрашени видове.

"Открихме, че почти 20% от търговците на магарешка кожа, опериращи онлайн, също продават някаква форма на продукти от диви животни, като слонова кост, люспи на панголин и части от големи котки", казва д-р Юън Макдоналд, съавтор на статията, публикувана в списание Conservation Science and Practice.

Идея: Влизаш в затвора за незаконен добив на полезни изкопаеми

Идея: Влизаш в затвора за незаконен добив на полезни изкопаеми

Около тази идея се обединиха институциите, заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков

И останките от диви животни не са единствените злобни артикули, продавани от тези онлайн продавачи. Някои от 382-те продавачи на магарешки кожи, открити в сайтовете за електронна търговия, също така предлагат наркотици, фалшиви паспорти и дори части от човешкото тяло.

Новият доклад на Donkey Sanctuary описва търговията с магарешка кожа като "троянски кон" за трафик на диви животни. В пратки от някои 20-те страни, в които износът на магарешки кожи все още е законен били открити скрити други незаконни части от диви животни или наркотици.

Могат ли сайтовете на социалните медии да направят повече, за да намалят продажбите на магарешка кожа?

Експерти: Бум на кражби и незаконен бизнес с отпадъци след промените в закона

Експерти: Бум на кражби и незаконен бизнес с отпадъци след промените в закона

Новите норми, създават административен произвол, притискат коректните фирми и стимулират сенчестия сектор, алармират от бранша

Това не е първият път, когато гиганти в социалните медии са обект на критики, че не успяват да се справят с незаконните продажби на диви животни на своите платформи. Мрежата за онлайн активисти Avaaz наскоро привлече вниманието към рекламата на стотици малки гепарди във Facebook.

Мета, компанията-майка на Facebook, обяви, че търговията със застрашени диви животни или части от тях е забранена на нейните платформи. 

"Чрез ограничаването на продажбата на магарешки кожи на техните платформи, сайтовете за електронна търговия и социални медии не само ще предотвратят значителна жестокост към магарета, но и ще помогнат за премахването на другата престъпна дейност, която се извършва успоредно с нея", казва Стийл.

Докладът също така съдържа препоръки за националните правителства, глобалните корабни агенти и самата индустрия ejiao. Те включват призив за премахване на използването на кожите като цяло, преминаване към "по-устойчиви източници на суровини", като тези, създадени от отгледани в лаборатория животински клетки.