Киберпрестъпленията се оказват най-голямата заплаха за международните компаниите в световен мащаб през 2022-а година. Опасността от кибератаки тревожи представителите на бизнеса дори повече от прекъсванията във веригите за доставки, природните бедствия и Covid-19, показва нов доклад за барометъра на риска, изготвен от Allianz.

Милиарди долари са изгубени след хакерски атаки над криптоплатформи

Милиарди долари са изгубени след хакерски атаки над криптоплатформи

Според нов доклад

Хакерските атаки оглавяват въпросния барометър за втори път в историята на проучването (44% от отговорите в проведената сред представители на световния бизнес анкета). На второ място са прекъсванията във веригите за доставки (42%). Третата позиция заема страхът от природните катаклизми (25%).

Пандемията заема четвърто място (22%) в класацията, свързана с най-големите заплахи за бизнеса тази година. Под номер 6 пък е изменението на климата, като страхът на бизнеса от климатичните промени се изкачва до най-високото си ниво досега (17%). За сравнение, миналата година беше под номер 9.

Хакери под наем: между шпионажа и предприемачеството

Хакери под наем: между шпионажа и предприемачеството

Китайските служби все по-често използват частни компании като прикритие за кибератаки

Годишното проучване на Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) включва мненията на 2650 експерти в 89 страни и територии, включително изпълнителни директори, мениджъри на риска, брокери и застрахователни експерти.

"За повечето компании най-големият страх днес е да не могат да произвеждат своите продукти или да предоставят услугите си. През 2021 г. наблюдавахме безпрецедентни кибератаки, усетихме кризата върху веригата на доставки, както и многото метеорологични явления, свързани с изменението на климата", коментира изпълнителният директор на AGCS - Йоахим Мюлер. 

По думите му тази година обещава поне леко облекчаване на ситуацията, въпреки че не могат да бъдат изключени допълнителни проблеми, свързани с Covid-19. Основната заплаха обаче са кибератаките.

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

За това предупреждават от Microsoft

Хакерските нападения над компаниите се нареждат сред трите водещи опасности в повечето държави, според данните и на други проучвания от края на миналата година. Представителите на бизнеса са притеснени най-вече от т. нар. "двойно изнудване", криптиране на системи с пробиви на данни и използване на уязвимости в даден софтуер, които потенциално могат да засегнат хиляди компании.