"Всяка година КАТ произвежда хиляди мними длъжници" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Системата на МВР е толкова "умна", че не може да засече нито една грешка

Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си платили, продължават да висят като дължими. Титулярите им, които може би не подозират, рискуват да им бъдат отнети шофьорските книжки, ако бъдат спрени за проверка. Единственият начин е да носят непрекъснато със себе си документите за извършеното плащане и да ги показват при всяка проверка, като и това не е гаранция, че проверяващият ще ги признае.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Рестартът на АЕЦ "Белене": все така ненужен", четем в "Капитал"

Проектът за поне 20 млрд. лв. върви към съживяване, без да е ясно колко ще струва, кой и как ще плаща и строи

Съживяването на проекта за изграждане на ядрена електроцентрала край Белене вече не е въпрос на дискусии, а на време. Правителството даде ясен знак, че иска да се строи такава мощност в България, а в парламента единствените противници на проекта, изглежда, са депутатите от ДПС. 

Това ще бъде трети рестарт за АЕЦ-а през последните 20 години, но въпросите около него отново са същите - колко ще струва изграждането, кой ще го плати, има ли въобще нужда от проекта, ценово конкурентен ли ще бъде на пазара, какъв е рискът за околната среда и хората, какво ще правим с радиоактивните отпадъци и т.н. На много от тези въпроси отговори няма (поне публично), а на други те са повече от притеснителни.

Прочети още от " Капитал"

"Китайски гигант за тирове с намерение да строи завод за камиони в България" е заглавиe от в. "24 часа"

Най-големият китайски производител на тежкотоварни автомобили проявява интерес към производство в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев се срещна с представители на ръководството на компанията.

По време на разговорите като основна тема се очертаха намеренията на "Синотрак" за построяването на завод в България за асемблиране на тежкотоварни автомобили.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Жилят по 100 на ден през мейла" извежда на първа страница в. "Монитор"

95% от разследванията се водят срещу неизвестен извършител

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Цифрите обаче сочат, че над 95% от делата, които е водило вътрешното ведомство са били срещу неизвестен извършител, а разкритите, в които влизат и такива от предходни години са 662. Измамниците са били основно мъже, но има заловени и 88 жени.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Две трети прочитат поне една книга за година", четем във в. "Стандарт"

Все повече българи четат и купуват книги, като литературата остава най-популярният достъп до изкуството за населението. Това показва изследване на "Алфа Рисърч", проведено между 14 и 20 май 2018 по случай Деня на българската просвета и славянската писменост.

Социолозите отчитат, че за последната година 66% от хората са прочели поне една книга - ръст с 6 на сто в сравнение с 2014 г. Нова книга за личната си библиотека са купили 46% от запитаните, което също бележи увеличение от 9%.

Концертите на фолклорни, естрадни, поп и рок-изпълнители се нареждат на второ място след четенето по популярност като културно преживяване за българите (47 на сто са посетили подобно събитие).

Прочети още от в. "Стандарт"

"Хладен душ за евро-надеждите на кабинета?", пише. "Капитал"

Представители на европейските институции ще се опитат да разубедят правителството на Бойко Борисов да подава молба за влизане в чакалнята на еврозоната

Представители на три от институциите, от чието мнение най-много зависи дали България ще направи първата стъпка към еврото, пристигат в сряда София, за да обсъдят плановете на страната да кандидатства за влизане в европейския валутен механизъм ERM II, по-популярен като чакалнята на еврозоната. Визитата се осъществява в деня, в който Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) обявяват своите доклади за готовността на държавите извън еврозоната да приемат единната европейска валута. Очаква се и двете институции да заключат, че България все още не покрива всички критерии за членство.

Прочети още от " Капитал"

"Остана ли държавна система, която да не е пробита?", пише в. "Сега"

Вирусът на корупцията е този, който срива всеки софтуер, дори и най-защитения

"Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава." Тази изстрадана през годините народна мъдрост може всекидневно да бъде повтаряна за България и нейната власт и винаги ще е вярна. 

Поговорката пасва идеално на шумния случай в Пловдив - посред бял ден насред улицата бяха арестувани двама служители на местната здравна каса, фармацевт и социално слаб. Според прокуратурата те са участници в схема, с която били източени 1.1 млн. лв. от бюджетните пари за скъпоструващото безинтерфероново лечение на хепатит С. Обвинението твърди, че са дублирали рецепти, правили заявки до касата, създавали аптеки фантоми и мамили.

Прочети още от в. "Сега"

"Само 1 от 50 българи играят на борсата" пише в. "Монитор"

Най-често слагаме парите на влог или купуваме имоти

Cамо 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър "Инвестиционни продукти" в една от родните банки, по време на форума "Шумът на парите".

Той разясни, че другото име на инвестиционния фонд е колективна инвестиционна схема и представлява колективно влагане на свободни средства на клиентите в даден фонд.

По думите му все още масовият потребител в България не познава инвестирането във фондове и не се интересува от него. А това може да се обясни чисто социологически с историята на страната ни. Нашите баби и дядовци не са познавали друга алтернатива, освен банковия депозит, смята Ангелов. Той е категоричен обаче, че лоша инвестиция няма.

Прочети още от в. "Монитор"

"Европа започна да ухажва Путин преди нас", пише в. "Стандарт"

Срещата между Румен Радев и Владимир Путин е първата на ниво президенти на България и Русия от 10 години насам. Георги Първанов като държавен глава последен се срещна няколко пъти с Путин. Затова възстановяването на диалога на такова ниво с Русия, е добра новина. И е нещо напълно нормално и в европейски контекст.

Германският канцлер Ангела Меркел току-що беше там, френският президент Еманюел Макрон също ще ходи, а и други високопоставени политици чакат ред. И това е добре, защото, ако не се водят разговори, отношенията може да се влошат, а това е опасно. Самата Меркел, която се счита нещо като лидер на Европа в момента, особено след като Брекзит извади Великобритания от ЕС, отиде и демонстрира много приятелски отношения с руския президент. Вчера стана ясно, че и премиерът Бойко Борисов също ще посети Русия до края на май.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Зукърбърг пред Европарламента: Достъп до профила ви, само ако позволите" четем в "24 часа"

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг говори днес пред представители на Европейския парламент в Брюксел. Той поднесе извинения за случая с "Кембридж аналитика", довел до злоупотребата с политическа цел на лични данни на потребителите на социалната мрежа, предава БТА.

Той обеща до края на годината Фейсбук да разкрие още 3000 работни места в ЕС, като така общият брой ще достигне 10 хиляди. Зукърбърг отбеляза, че заради неговата дейност европейците, а и много хора по света, са имали връзка със своите близки при последните терористични удари.

Прочети още от "24 часа"