Американците са най-харчещата нация в света. Особено по време на празници. Великден, който западният свят отбеляза през месец април, е абсолютното доказателство за тези твърдения. Въпреки пандемията, САЩ подобриха собствения си рекорд. За препълнени великденски кошници за пикник, за шоколадови яйца и зайци и за празнични обеди и вечери с роднини и приятели, американците са похарчили рекордните 21,6 млрд. долара.

За сравнение, през 2019 г. американците са похарчили $18,1 млрд, а през 2020 г. - около 21 млрд. долара

Данните са от Националната федерация на дребно, които изчисляват, че за Великден 2021 средно един американец е похарчил $179, 70.

Спират ли американците да се тревожат за тоалетната хартия?

Спират ли американците да се тревожат за тоалетната хартия?

Продажбите отвъд океана намаляват

Великденските разходи са се увеличили по време на пандемията

Според финансови експерти отвъд океана, пандемията понякога има и положителна страна за икономиката. Може би, причината се крие в това, че хората са по-нетърпеливи да празнуват и да забравят тревогите си. Разходите обаче също се увеличават.

През 2020 г. средно един американец е похарчил за Великден 178,85 долара, докато през 2021 г. сумата е $179,70. През 2019 г. е била 151,25 долара.

Американците са похарчили 3,4 млрд. долара само за бонбони и шоколадови зайчета

$6,32 млрд. са били разходите им за великденска храна. Това включва традиционни за тях ястия като шунка и агнешко месо. А какво са купували най-много? Разбира се, великденски шоколадови яйца. Според Insider американците са си купили общо 180 милиона яйца.

$3,61 млрд. са били похарчени за нови дрехи и $3,74 млрд. за подаръци. Сред останалите великденски разходи на Америка влизат цветята - $1,5 млрд., декорациите - $1,43 млрд. и поздравителни картички - $1,08 милиарда.

Американците са похарчили над $18 милиарда за легален канабис през 2020 г.

Американците са похарчили над $18 милиарда за легален канабис през 2020 г.

От всички 50 щата, 48 позволяват някаква форма на медицинска марихуана

63 на 100 от американците правят основното си великденско пазаруване от големите вериги супермаркети, а близо 40% процента от малки магазинчета и търговци

Според проучване, 21% от хората в САЩ, които не празнуват Великден, тази година - 52 на 100 от тях са пазарували продукти, свързани с празника. Това може би е и най-голямото доказателство, че във времена на криза хората изпитват огромна нужда от празници, от срещи с близки хора и от освобождаване на напрежението.

А колко ще похарчат българите този Великден и за какво ще са основните ни разходи? Отговорите ще научим съвсем скоро.