Почти всеки четвърти българин на възраст между 20 и 34 години е готов да напусне България и да се премести в друга страна от Европейския съюз, ако намери подходяща работна позиция, показва последното проучване на Евростат. Едва два пъти по-малко са готови да напуснат своя град и да отидат в друг по същата причина.

Разликата между броя отговорили положително на двата отговора е най-голямата в рамките на Европейския съюз и можем да кажем, че показва ниско ниво на оптимизъм относно перспективите в България.

Данните на Евростат сочат още, че младите българи у нас по-скоро не са склонни да напуснат мястото, в което живеят в момента, за да си осигурят работа. Цели 58% казват, че няма да се преместят. За целия ЕС процентът е 50.

Най-голяма готовност за вътрешна миграция има германците и румънците (37%), чехите и ирландците (35%) и белгийците (34%). 26% от естонците на възраст между 20 и 34 години пък са готови да отидат в друга страна от ЕС. Следват Словения (25%), както и България и Словакия (23%).

Васил Велев: България трябва да внесе 500 000 работници от чужбина

България трябва да внесе 500 000 работници от чужбина

Заплатите ще продължат да растат, според шефа на АИКБ