Подводен кабел ще се изплува по-късно тази година край популярно място за плаж край Марсилия. Кабелът "Мир" ще пътува по земя от Китай до Пакистан, а оттам ще продължи по океанското дъно 12 хил. км. покрай Африканския рог преди да достигне Франция, пише Bloomberg.

Кабелът, изграждан от китайски компании, ще пренася обем данни в секунда, равняващи се на 90 хил. часа Netflix, и най-вече ще служи на китайски компании, които имат бизнес в Европа и Африка.

Той представлява и нова възможност за разпалване на геополитическата борба в интернет. Huawei, която е в епицентъра на спора между Китай и САЩ, е третият най-голям акционер в Hengton Optic-Electric — компанията, която ще изгради кабела. Huawei произвежда и част от нужното оборудване.

Google и Facebook няма да го използват, тъй като вече разполагат с достатъчен капацитет. Но дори и да искаха, щеше да им бъде трудно заради американските забрани, насочени към редица китайски производители на телекомуникационно оборудване, включително Huawei.

Подводните кабели имат стратегическо значение. Към момента около 400 от тях пренасят 98% от международните интернет данни и телефонен трафик по света. Множеството от тях са собственост на американски компании — давайки на САЩ и съюзниците ѝ чувството за сигурност и защита срещу саботаж и шпионаж.

Вашингтон вече много пъти говори за заплахата от китайска инфраструктура. Миналата година Майк Помпео, тогава държавен секретар, призова международната общност да се увери, че "подводните кабели, свързващи нашата страна със световния интернет, не се използват за събиране на разузнавателни данни от Китай".

Париж е в очакване на допълнителен натиск от Вашингтон заради новия кабел и е готова да изключи определени видове трафик от него, според източници на изданието. Президентът Еманюел Макрон не иска да изолира Китай от интернет инфраструктурата, отчасти защото Франция не иска да зависи изцяло и от САЩ, заяви наскоро той. Германският канцлер Ангела Меркел е на същото мнение.

Точките, на които кабелът излиза на сушата — и за които оборудването ще бъде произведено от Huawei — се смятат за най-лесни за достъп. Има риск да бъдат оставени "вратички" по време на изграждането, чрез които информацията да бъде източвана, казват експерти.

Ограничаването на интернет инфраструктурата поради притеснения за сигурност си има своята цена, включително забавяне на свързаността. Но подводната система в бъдеще ще стане още по-фрагментирана. Към 2019 г. Китай е собственик или доставчик на 11,4% от подводните кабели, а до между 2025 и 2030 г. този дял ще нарасне до 20%, според Institute of Peace and Conflict Studies.