Чикаго ще въведе ресторанти за ваксинирани и неваксинирани клиенти, предаде CBS Chicago. От една страна, това напомня на заведенията за пушачи и непушачи. От друга, напомня за времената на сегрегацията.

Даже и в момента има заведения, които сегрегират клиентите си. Moe"s Cantina Chicago започна да раздава неонови гривни на ваксинираните, като те имат достъп до цялото заведение. Неваксинираните, от друга страна, са ограничени до само една секция.

"Решихме да разделим бара и вече вие можете свободно да дойдете от тази страна и да отидете до бара. Можете да го посещавате както преди пандемията", каза собственикът Сам Санчес. По думите му посетителите ще трябва да покажат доказателства за ваксинацията си, за да бъдат допуснати в раздела без ограничения.

Според Санчес, който е и председател на Асоциацията на ресторантите в Илинойс, това е стъпка за връщане към нормалното. Изглежда, в подобна посока мисли и градската управа на Чикаго в лицето на кмета Лайтфут (на снимката), който оповести, че заведенията ще могат да работят без ограничения срещу коронавируса, ако целият им персонал и всичките им клиенти са ваксинирани.

Тепърва предстои да видим дали неваксинираните ще трябва да носят отличителни белези върху дрехите си, когато са навън, и дали ще се налага да сядат единствено в задната половина на автобусите.

Самият Чикаго вероятно ще остане в локдаун поне до 4 юли.