Проф. д-р Лъчезар Цоцорков - почетен председател на Надзорния съвет на "Асарел Медет", е починал днес. Това съобщиха от Българската минно-геоложка камара, чиито почетен председател беше той. Един от най-богатите българи ни напусна на 71-годишна възраст.

По информация на вестник "24 часа" Цоцорков е починал в Швейцария, където се е лекувал от тежко заболяване.

Цоцорков е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, чийто председател беше до края на април 2017 г., когато бе сменен от Николай Вълканов.

Той беше член на УС на Българската стопанска камара до 2012 г., почетен професор в Минно-геоложкия университет и почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча.

През 2016 г. "Асарел Медет" бе обявена за най-печеливша българска компания в сектора "Добивна индустрия". Тя е и собственик на дружеството "Тракийски хотелиери", което развива туристически комплекси в Панагюрище, Созопол и Боровец.

Именно тя през 2012 г. направи дарение за създаването на специалната зала-трезор в Историческия музей на Панагюрище за съхранението на Панагюрското златно съкровище.

През 2006 г. той е удостоен с най-високото отличие - орден "Стара планина - първа степен" за изключително големи заслуги към Република България. През 2009 г. е избран за "Мениджър на годината" като победител в националния конкурс, организиран от списание "Мениджър" и "Делойт" - България. Това признание му е присъдено за високи резултати в корпоративното управление.

Той стана и първият българин, стъпил и на двата полюса.