Ресторантьорският бизнес беше тежко засегнат от корона кризата, а правителствата все още не могат да намерят начин заведенията да отворят и да работят безопасно.

В понеделник Италия разхлаби ограниченията в 16 региона, което позволи на ресторантите и музеите там да отворя врати след няколко месеца, през които бяха затворени. Страната обаче остава изключение в Европа, пише EURACTIV в свой материал по темата.

В Брюксел вече повече от 3 месеца улиците на иначе традиционно оживения център са зловещо празни. Шумът на разговори от ресторантите и развълнуваните възгласи от баровете липсват, след като заведенията там бяха затворени в края на октомври.

Въпреки че ситуацията варира в широки граници, повечето държави в Европа принудиха ресторантите и баровете да затворят врати или да въведат ограничено работно време.

"За сектора това имаше опустошително въздействия и все още предстои много дълъг път на възстановяване", казва Мари Адрен, която е генерален директор на асоциацията на хотелиерския и ресторантьорския бранш HOTREC.

"Затварянето имаше огромен ефект не само върху икономиките ни, но и върху обществото. Например, някои ресторанти в Брюксел от март досега са били отворени за едва 4 месеца. Това има драматичен ефект върху тяхното бъдеще и върху това дали ще успеят да оцелеят", добавя тя.

На същото мнение е и Ерик Поирие, който е член на борда на директорите във веригата Metro, която работи тясно със сектора.

"Това, което видяхме в продължение на затварянето са повече и повече отчаяни призиви за отваряне. Все повече и повече наши клиенти се отказват", предупреждава той и допълва: "Ще бъдем изправени пред вълна от фалити".

Според анализаторите допълнителен натиск върху бранша оказва и политиката спрямо него, която постоянно се мени от разхлабване на мерките към пълно блокиране на работата.

По думите на Клеър Бъри от здравния отдел към Европейската комисия най-трудно за бизнеса се оказва това да се адаптира към бързо сменящите се политически решения. "Това, което политиците трябва да опитат да направят, е да създадат известна предсказуемост и яснота за случващото се", казва тя.

През следващите месеци от Комисията ще се опитат да разработят план, който да помогне на отделните държави да координират колкото е възможно повече действията си. Целта е да има единен начин, по който правителствата да постъпват, когато е необходимо ново затягане или разхлабване на мерките.