"Ролс-ройс" да черпи за плоския данък" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Предизборно от ГЕРБ са готови да обсъждат бъдещето на десятъка и за ролята му за "неприличното" богатство

Министър Владислав Горанов направи епохално откритие - плоският данък бил виновен за неприличното богатство на милионерите, фукащи се с яхти и поршета. Това се случи наскоро по време на дискусия, организирана от синдикатите. На нея българският финансов Колумб успя да обърка публиката със серия противоречиви послания. Неслучайно медиите отразиха участието на Горанов с полярни заглавия - от "Премахването на плоския данък ще натовари средната класа" и "Не е сега времето за премахване на плоския данък" до "Финансовият министър изненадващо склони на дебати за плоския данък".

На форума КНСБ постави познатата тема за работещите бедни, за растящата пропаст между нищи и заможни и за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната заплата. А бившият премиер Иван Костов направо препоръча премахване на равната ставка и връщане на прогресивното облагане на доходите.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Ocado Technology откри софтуерния си център в България", четем в "Капитал"

Ocado Technology откри софтуерния си център в България. Компанията е част от най-големия онлайн търговец на храна в света Ocado Group и създава иновативен софтуер и системи, осигуряващ цялостните платформи за онлайн търговия. 

В центъра вече работят над 60 софтуерни инженери, които разработват проекти в областта на роботиката, машинното обучение, AI & симулации, data science - метод за извличане на данни и анализирането им, складовия контрол, изпълнението на онлайн поръчки и др. Броят на специалистите се очаква да се утрои през следващите години. Софтуерният център е разположен на 1800 кв. метра в офис сграда в близост до Mall Paradise в София. По-рано през годината компанията обяви, че е подписала петгодишен договор за два етажа в сградата.

Прочети още от " Капитал"

"1,2 млрд. лева ни струва токът от ВЕИ, US централи и парното" е заглавиe от в. "24 часа"

1,23 млрд. лв. са парите над пазарната цена на тока, които ще платят домакинствата и бизнесът за една година в полза на ВЕИ, американските тецове и тока на топлофикациите. Това става ясно от доклад на експертите на КЕВР за цените на тока и на таксата "задължения към обществото".

Най-много пари над прогнозната пазарна цена на тока ще отидат при възобновяемите енергийни източници - 796,69 млн. лв. 341,14 млн. лв. ще се доплащат на ТЕЦ "Ей и Ес Марица изток- 1", а 207,17 млн. - на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3".

Топлофикациите, които имат високоефективно комбинирано производство на ток и топлинна енергия, ще получат 282,14 млн. лв., са изчислили експертите на Иван Иванов.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Караме от днес с 90 км/ч по АМ "Тракия"" извежда на първа страница в. "Монитор"

Oграничение на скоростта до 90 км/ч по АМ "Тракия" в участъка Чирпан-Стара Загора от км 168 до км 208 се въвежда от понеделник. Причината е в неравности на пътната настилка, съобщават от пресцентъра на АПИ. От там предупреждават, че е необходимо шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост през почивните дни.

На АМ "Тракия" поради ремонт на съоръженията при 17-ти и 18-ти километър в посока Бургас движението се осъществява двупосочно в платното за София. На 24 септември ще има две ленти за София и една лента за Бургас. Шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка между Ихтиман и тунел "Траянови врата" от км 45 до км 53, където е въведено ограничение на скоростта до 90 км/ч в двете платна за движение поради неравности на пътната настилка и извършване на ремонтни дейности.

Ремонтни дейности се извършват и на моста над р. Елшишка при 89-ти км на АМ "Тракия". Движението се осъществява двупосочно в платното за Пловдив. Шофьорите могат да използват алтернативни маршрути.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Можехме отдавна да сме приели еврото", четем във в. "Стандарт"

Лобита се противопоставят на банковия съюз, но той ще ни донесе сигурност, казва доц. Красимир Ангарски

- Господин Ангарски, обещахте да развенчаете най-големите митове по време на прехода, свързани с българските финанси. Кои са те?

- Първият мит е, че у нас пазарната икономика тръгва от опозицията, която ужким свалила БКП от власт. Преориентиране в тази насока имаме още с Указ 56 и новия икономически механизъм,

въведен от комунистическата власт години преди това. Андрей Луканов обаче обяви мораториум, фалира държавата и тогава започна работата с Международния валутен фонд и Световната банка.

Втората група митове са свързани с валутния борд - най-значимото и успешно нещо, което се е случило в годините на прехода от социализъм и административно управление на икономиката към капитализъм и пазарна икономика.

Прочети още от в. "Стандарт"

""Отворено общество" съди Унгария за пакета "Стоп Сорос"", пише "Капитал"

Фондация "Отворено общество" подаде жалба срещу Унгария пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург и пред унгарския Конституционен съд в опит да постигне отмяна на законите, с които неотдавна правителството на премиера Виктор Орбан ограничи дейността на неправителствени организации, подпомагащи бежанци и кандидати за убежище. 

Законите, прокарани като пакета "Стоп Сорос", имат за цел "да тормозят и заглушават независимите гласове в Унгария", казва за "Асошейтед прес" Джеймс Голдстоун, директор на правния отдел на основаната от Джордж Сорос фондация. Тя подпомага някои от организациите, засегнати от закона, заплашващ с до една година хората, помагащи търсещите убежище, и наложил 25% данък върху фиансовата или материалната подкрепа за такива неправителствени групи.

Прочети още от в " Капитал"

"Топлофикационна задачка закачка", пише в. "Сега"

Предвид неспособността на Столичната община да овладее ситуацията в "Топлофикация-София", най-доброто решение е дружеството да бъде отдадено на концесия или приватизирано

От пусто в празно - така накратко може да се опише управлението на държавните компании в България, а последното доказателство за това е покупката от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) на задължения в размер на 106 млн. лв. на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз". Така в края на 2018 г. може да се очаква задълженията на топлофикацията към холдинга, който е собственик на "Булгаргаз", да надхвърлят 606 млн. лв. на фона на капитал от под 150 млн. лв. И излиза, че реалният собственик на общинската "Топлофикация-София" е БЕХ с над 55% дял от капитала и пасивите на компанията.

Разбира се, в нормално работеща компания ситуацията изглежда много по-различно, но случаят не е такъв. "Топлофикация-София" от години изпитва хронична невъзможност да се разплаща с "Булгаргаз", което увеличава задълженията й за получени доставки на природен газ от 460 млн. лв. през 2012 г. до близо 613 млн. лв. през 2017 г. Нещо повече - през 2016 г. разходите за природен газ на топлофикацията намаляват на годишна база с 36%, което се дължи на спада на цената му с 35%, докато задълженията й за газ се увеличават с 13%.

Прочети още от в. "Сега"

"Холандия с най-добро здравеопазване в Европa" пише в. "24 часа"

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката

Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

От 34 държави България заема едва 33-о място.

Изследванията на Health Consumer Powerhouse се базират на 6 индикатора: права на пациенти и информираността им, достъп до здравеопазване, резултати от лечението, обсег на здравните услуги, превенция и фармацевтични услуги.

Прочети още от в. "24 часа"

"В очакване на вести от Чичо Сам", пише в. "Стандарт"

Срещата на Тръмп и Борисов може да пренареди пасиансите на власт и бизнес

Когато в средата на май Бойко Борисов за първи път се похвали, че е получил покана за среща от Доналд Тръмп, новината мина почти незабелязано. Може би защото беше изказана пред младежите от ГЕРБ в разгара на европредседателството. Или защото няколко седмици по-късно премиерът неочаквано, вместо на запад, излетя на изток и влезе в Кремъл при Владимир Путин. Среща с противоречиви резултати, които и до днес остават загадка за широката общественост.

Не е такава обаче ситуацията днес, четири месеца по-късно, когато Борисов кацна в Ню Йорк за седмична визита. Не за да търси личното си щастие в американската мечта, а за да усети накъде духа вятъра за България в глобалната турбуленция на международните отношения.

Протоколната причина за задокеанската му визита е участието в сесията на Общото събрание на ООН. В която от 8 години не е участвал. Но ако през 2010 година значението на България за световните процеси бе твърде незабележимо, то сега страната ни е фактор в една от най-горещите точки на планетата - Балканите.

Прочети още от в. "Стандарт"