Румънският град Тимишоара дава 74 500 евро, за да настани бездомните през зимата. Сумата ще бъде вложена в покупката на 12 контейнера, които ще бъдат преустроени в помещения за живеене.

В тях ще бъдат настанени около 100 души, което ще увеличи капацитета на града за настаняване на хората без покрив над главата. В момента отделът за социално подпомагане на Тимишоара 104 места за настаняване в 2 центъра в града.

Всеки контейнер може да приеме 8 или 10 души. Те ще бъдат позиционирани на различни места из града, където общината реши, че има нужда от тях. Хората, които се нуждаят от дом, ще получат дрехи, 2 ежедневни хранения, медицинска помощ и психологическо консултиране.

Социалната служба се надява контейнерите да са готови за експлоатация през втората част на зимата. Общинската служба се готви да построи и нова сграда, където бездомните да могат да се реинтегрират в обществото.

Освен двата центъра, бездомните в Тимишоара могат да бъдат настанени в нощния приют в града, който разполага със 75 места и градския приют, където има 50 места.