Щатите особено в някои части са известни със своите натоварени пътища и задръствания, но американците имат и поводи за радост. Ключовата магистрала на Източния бряг I-95 най-накрая е готова... 60 години след като строежът й започва.

През септември един от най-смелите инфраструктурни проекти в историята на САЩ ще бъде факт, след като през 1956 година стартира работата по нея.

Тя минава по цялото източно крайбрежие на страната по протежението на Атлантическия океан и да свързва редица щати от Мейн до Флорида.

Години наред обаче нейното завършване е под въпрос заради отпор на местната власт, както и заради жалби на собственици на земя в Ню Джърси, през чийто имоти минава пътят, пише Bloomberg.

Завършването на дългата над 3000 километра магистрала в малката част на границата н Пенсилвания е отнела над две десетилетия и 425 милиона долара на строителите. Именно малката отсечка там е трябвало да бъде завършена, за да стане пътят напълно готов.

Сега магистралата ще обслужва едни от най-населените региони в страната, като от нея ще могат да се възползват 110 милиона души.

I-95 ще бъде последният инфраструктурен проект, финансиран по закон, издаден още от президента Айзенхауер през 1956 година. Според него се отделят 25 милиарда долага или грубо 230 милиарда долара към днешна дата за строежа на основни пътища в САЩ.