До 2027 година светът ще бъде изправен пред 214-трилионен дефицит на калории. За това предупреждава Сара Менкер, която е основател на технологичната компания Gro Intelligece, специализирана в събирането на данни за селскостопанската продукция.

От доста време вече се говори, че можем да стигнем момент, в който населението на Земята ще е толкова голямо, че няма да има достатъчно храна за всички. До 2050 година броят на хората ще достигне 9,1 милиарда.

Според Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН тогава светът ще трябва да произвежда 70% повече храна, отколкото днес, за да покрива нуждите на човечеството.

Именно 2050-а е смятана от световни организации, като FAO и Oxfam, за границата, след която човечеството ще остане без храна.

По думите на Менкер обаче освен недостатъчното количество качеството на храната също се превръща в проблем, пише сайтът Quartz.

По нейните думи с нарастващото население и икономическата експанзия в Китай, Индия и африканските държави и последвалият от това ръст в търсенето на хранителни продукти, ще съкрати срока до 2023 година.

След този период Менкер твърди, че човечеството няма да може да произвежда достатъчно храна, за да покрива нуждите на цялото население.

"До 2023 година населението на Китай, Индия и Африка ще представлява половината от това на Земята. Африка вече внася храни, а до 2023-а и Индия ще започне", казва тя.