Търговецът на суровини Mercuria Energy Group Ltd. постига сделка за доставката на мед за $36 млн. Когато товарът пристига в Китай, всички контейнери са били пълни с боядисани камъни, пише Bloomberg.

Швейцарската компания казва, че още преди да започнат пътешествието си от пристанище край Истанбул, около 6 хил. тона мед в над 300 контейнера е била подменена с павета, боядисани със спрей.

Случаят подчертава уязвимостта на трейдърите от измами, дори при привидна сигурност и контрол.

Турската полиция задържа 13 души заради измамата. А Mercuria, един от петте най-големи трейдъри на петрол в света, търси обезщетение в съда от доставчика Bietsan.

През юни м.г. Mercuria постига сделка с Bietsan — доставчик, с когото е работила и преди, казва Синан Боровали, адвокат на засегнатата компания в Турция. След натоварването на метала е минала проверка от трета страна, като са взети и стандартни мерки срещу отваряне на контейнерите и подмяна на съдържанието им.

Оказва се обаче, че те все пак са били отворени, а пломбите са били подменени.

Mercuria е платила $36 млн., а измамата не е била разкрита преди първият кораб да достигне бреговете на Китай. Към този момент всички осем мореплавателни съда вече са били на път за страната.

Обичайно, компаниите могат да се възползват от застраховките, които доставчикът е задължен да прави. Но в крайна сметка само един от общо седем застрахователни договора е бил истински.