Президентът на закъсала Венецуела Николас Мадуро обеща, че гражданите на страната най-сетне ще започнат да плащат за бензин. Междувременно, край границите на страната вече е четвъртият от общо пет танкера, които пренасят гориво за социалистическата държава от Иран, пише Reuters.

Иран доставя 1,53 млн. барела бензин на Венецуела, за да помогне на страната да се справи с острия недостиг, който накара венецуелци да се редят с часове на опашки пред бензиностанции или да плащат прескъпо за горивото на черния пазар. Официално, цената на литър бензин в страната досега бе $0,001.

С пристигането на бензина, Мадуро заяви, че слага край на безплатното гориво след повече от две десетилетия. Подробности засега няма. "За бензина трябва да се плаща", каза държавният глава, допълвайки, че увеличението на цените ще бъдат част от "план за нормализация".

Той не пропусна и да обвини САЩ за недостига.

Президентът обеща по-високи цени на бензина още през 2018 г., когато бе избран. Краят на субсидиите във Венецуела се смята за рисков ход, след като подобен опит през 1989 г. завърши с протести и грабежи.

Венецуела се върна към бартерната икономика

Венецуела се върна към бартерната икономика

Пълен резервоар с бензин струва една цигара