Столиците на три съседки на България са сред десетте градове в Европа с най-големи задръствания. Това са Истанбул, Букурещ и Атина, като първите два града са на 2-ра и 3-та позиция през 2018 година, изоставайки единствено зад Москва. Гръцката столица е на 7-мо място, изпреварвайки Рим, Варшава и Екатеринбург.

Това показва последното проучване на холандската компания TomTom, която е специализирана в разработването на технологии и иновации за транспортния сектор.

Според данните за 2018 година, включващи информация за 403 града с население над 800 хиляди жители в 56 държави, София е на 21-во място в Европа по отношение на прекараното време в задръстване. По този показател българската столица изпреварва Марсилия, Будапеща и Бормнът, който е разположен в Южна Англия.

В глобалния индекс София е на 56-то място, което означава, че трафикът в нашата столица е по-тежък от този в градове като Сан Франциско, Тайпе и Сидни.

Според данните най-спокойният ден по пътищата в българската столица през миналата година е бил 1 януари. От друга страна най-натоварен е бил 26 февруари, който е през 2018 година се е падал в понеделник.

Снимка 427220

Източник: TomTom

Традиционно сутрините в София са най-натоварени през първите два дни от седмицата. Вечер най-сериозни задръствания има в сряда, показва проучването. Изчисленията сочат, че на 30 минути пътуване шофьорите в столицата чакат в трафика средно 20 минути сутрин и 21 минути вечер.

В Европа освен Москва и другите споменати столици в топ 10 на градовете с най-големи задръствания влизат още Санкт Петербург, Киев, Новосибирск и Варшава.

Погледнато в глобален мащаб най-натовареният град за шофиране е Мумбай. След него в топ 3 са Богота и Лима, а след тях са Ню Делхи и Москва. Сред десетте градове с най-големи задръствания са още Истанбул, Джакарта, Банкок, Мексико Сити и Ресифи.