Давид де Ротшилд се оттегля като президент на Rothschild Group през това лято, за да предаде властта на сина си Александър в дългоочакваната смяна на караула на френско-британската инвестиционна банка.

37-годишният Александър де Ротшилд отдавна е подготвен да наследи баща си, заставайки начело на седмото поколение на банкова династия, създадена преди 200 години.

Настоящият изпълнителен вицепрезидент за пръв път се присъединява към банката през 2008 г., след като работи последователно в инвестиционното банкиране и управлението на частен капитал в Bank of America и Bear Stearns.

Люксембург глоби Rothschild с $10 милиона

Люксембург глоби Rothschild с $10 милиона

Банката вече е взела мерки

Династичното предаване, което се очаква да се състои през юни, идва на фона на натиск от инвестиционната банка да разнообрази основния си френски и британски консултантски бизнес, което да й помогне да се измъкне от по-слаби периоди в европейския пазар на сливания и придобивания.

След като се присъединява към банката Александър де Ротшилд е създал и подпомогнал контрола върху бизнеса с частен капитал. Групата все повече инвестира в малките си операции в САЩ, а миналата година завърши първата си значителна придобивка за разширяване на частната си банка.

Барон Давид де Ротшилд, роден в Ню Йорк, ръководеше сливането на тогавашните отделни френски и британски банки през 2012 г. в комбинация, целяща да обедини два клона на семейство Ротшилд и да подсили счетоводния баланс. Преди това 75-годишният френски банкер управлява британската част от банката след като братовчед му Сър Ивлин де Ротшилд се оттегля през 2004 г.

Ротшилд остава сред водещите банки при сливанията и придобиванията

Източник: Dealogic

Ротшилд остава сред водещите банки при сливанията и придобиванията

Преразглеждането на корпоративната структура представлява възможност за Давид де Ротшилд да приведе в действие план за наследяване, довеждайки единствения си син в надзорния съвет. Това позволи на семейството да засили контрола над групата, изкупувайки дяловете на миноритарните акционери.

Управлението му бе внимателно следено от борещите се за власт наследници на финансовата династия, които седят извън обединената група.

Днес семейството държи 58% от правото на глас и притежава 49% от капитала на компанията. Малко над 26% от акциите на групата са регистрирани на борсата Euronext в Париж.

Приходите от глобалния консултантски бизнес, който формира около 3/5 от общите приходи на групата, са спаднали с 8% до 492 млн. евро, показват последните резултати на Ротшилд за полугодието, публикувани през ноември.

Фамилията Ротшилд продаде огромен имот в историческа сделка

Фамилията Ротшилд продаде огромен имот в историческа сделка

Площта на земите е 16 пъти по-голяма от Сентръл парк в Ню Йорк

За сметка на това отделът за частно богатство, управление на активи и търговско банкиране отбелязва ръст от повече от 30% през шестте месеца до септември. Общите приходи нарастват с 6% на годишна база до 852 млн. евро, а печалбата преди данъци се увеличава с 10% до 206 млн. евро.

Въпреки намаляването на приходите от консултантски услуги, банката запазва 5-ото си място по приходи от сливания и придобивания в ЕС за 2017 г., държейки 6% пазарен дял.

Акциите на Ротшилд, които понесоха тежък след световната финансова криза, са нараснали с повече от 15% от началото на 2017 г.

Настоящият президент на Франция Еманюел Макрон също е бивш служител на банката на Ротшилд.