Норвежкото правителство предложи да се подобри надзора на фонда за държавни инвестиции, след като той вече е над 2 пъти по-голям от размера на икономиката на страната.

По идея на правителството ще бъде създаден нов комитет по паричната политика в централната банка, така че общият управителен съвет да може да се съсредоточи повече върху надзора над фонда, пише Bloomberg.

Кабинетът се оказа от преместването на фонда с капитал от 1 трилион долара извън централната банка, което беше препоръчано от експертна комисия по-рано тази година, на фона на загрижеността за нарастващата му сложност и големина.

Норвегия вече няма да разчита на петрола. Сега гражданите й трябва да платят цената

Норвегия вече няма да разчита на петрола. Сега гражданите й трябва да платят цената

Властите намаляват финансовите инжекции и затягат правилата за отпускане на заеми

"Запазването на управлението на фонда в Norges Bank предполага, че Банката ще продължи да има широки и сложни отговорности. Трябва да гарантираме, че управленските структури са добре приспособени към тези отговорности", посочи финансовият министър Сив Йенсен в изявление.

Гигантският фонд, създаден от нефтеното богатство на Норвегия, инвестира по цял свят и притежава около 1.4% от световните акции. Нарастващите му размери означават, че той допринася с все по-голям дял в бюджета на Норвегия, а управлението му става все по-важно за поддържането на щедрата социална система на страната.

Фондът се мъчеше да постигне целите за възвръщаемост през последните години, след като лихвените проценти се понижиха до рекордно ниски нива. Той започна да инвестира в недвижими имоти, увеличавайки капиталовите наличности до 70% от портфейла си и натрупвайки активи на развиващите се пазари.

Норвегия ще тегли по-малко от най-голямата касичка в света

Норвегия ще тегли по-малко от най-голямата касичка в света

Повишаващите се цени на петрола подкрепиха държавната хазна

Правителството предложи управителят на централната банка да бъде председател както на новия комитет по паричната политика, така и управителния съвет на Norges Bank.

Двамата заместник-управители също запазват постовете си, като единият ще отговаря за суверенния фонд, а другият ще се занимава основно с типичните дейности на централната банка. Те ще бъдат членове както на паричния комитет, така и на борда. Комитетът трябва да бъде съставен от петима членове, а управителния съвет - от 9.

"Предвид своята по-фокусирана роля, външните членове на борда могат в по-голяма степен, отколкото днес, да бъдат избрани въз основа на техния опит в области като управление на риска, управление на активи и отговорни инвестиционни практики", заяви правителството.

Как най-големият държавен фонд спечели $130 милиарда за една година?

Как най-големият държавен фонд спечели $130 милиарда за една година?

Структурата има участие в над 9000 компании в глобален мащаб