Deutsche Bank прехвърли стотици висококвалифицирани ИТ специалисти от Русия в Берлин, заедно със семействата и домашните им любимци, пише деловото издание "Файненшъл Таймс", позовавайки се на информирани източници.

Преди началото на военната инвазия в Украйна, в двата големи центъра на банката в Москва и Санкт Петербург работят около 1500 служители, участващи в разработването и поддръжката на софтуера. Това е около една четвърт от всички щатни ИТ специалисти на Deutsche Bank.

Ще се наводни ли пазарът на труда с руски и украински IT специалисти?

Ще се наводни ли пазарът на труда с руски и украински IT специалисти?

Според Руската асоциация за електронни комуникации 50 000-70 000 IT специалисти вече са напуснали страната, а други 70 000 -100 000 се канят да ги последват

След това всички руски служители на банката бяха помолени да се прехвърлят на работа в Германия и над половината от тях приеха предложението, казаха трима запознати с темата. Повечето от тези, които се съгласиха, вече са се преместили, твърдят източниците. Общо говорим за около 2 хиляди души, включително семействата на служителите.

Много от заминалите са пристигнали в Германия през Финландия, твърдят източниците на изданието, цитирано от finmarket.ru. Ръководството започна да подготвя документите предварително и служителите успяха да започнат работа веднага след пристигането си в Берлин.

"Това не беше евакуация", казва един от източниците, добавяйки, че това е "обичайно преместване на персонал, макар че, разбира се, в много по-голям мащаб от обикновено".

Все още не е ясно какво ще се случи с оставащите ИТ операции на банката в Русия. "Продължаваме да разглеждаме различни варианти", каза високопоставен служител на Deutsche Bank.