Акциите на IBM нараснаха, след като заемащата позицията главен изпълнителен директор на компанията в последните осем години Вирджиния Ромети напусна поста, предаде Zero Hedge. Той ще бъде предаден на Арвинд Кришна, който в момента оглавява подразделението за облачни услуги и когнитивен софтуер. Ромети ще остане изпълнителен председател на борда до края на годината.

Тя е първата жена, оглавяваща технологичния гигант, а в момента е единствената дама на чело на някоя от големите компании в САЩ. Ромети ще заема позицията главен изпълнителен директор до 6 април тази година, през която се навършват 40 години откакто тя постъпва на работа в IBM.

Приходите на IBM спаднаха за пето поредно тримесечие

Приходите на IBM спаднаха за пето поредно тримесечие

Red Hat - лъчът надежда за технологичната компания

"Арвинд е правилният главен изпълнителен директор за следващата епоха в IBM", коментира самата Ромети. "Той е брилянтен технолог, който изигра ключова роля за разработването на някои от най-важните продукти в сферите на изкуствения интелект, облачните услуги, квантовите компютри и блок-веригата." По думите ѝ, той е и много добър оперативен лидер, "който е способен да побеждава днес докато изгражда бизнеса на бъдещето."

Предполага се, че Кришна е двигателят зад придобиването на компанията за облачни услуги Red Hat от IBM в края на 2018 г. в сделка за 34 млрд. долара, предаде TechCrunch. Тя има приходи от 3,4 млрд. долара за фискалната 2019 г. и ще изиграе важна роля за развитието на облачните услуги на IBM, които формираха 4% от приходите на гиганта преди осем години и 25% от тях през миналата.

Под управлението на Ромети акциите на IBМ спаднаха от 210 долара за акция през 2012 г. до 136 долара днес. Непосредствено след обявяването на новината те изпитаха лек ръст.

Индийска компания купи софтуерен бизнес от IBM за $1,8 милиарда

Индийска компания купи софтуерен бизнес от IBM за $1,8 милиарда

HCL Technologies ще предлага продуктите на IBM под формата на услуги