Големите технологични гиганти като Google и Apple се считат за едни от най-добрите места за работа. Те предлагат най-различни екстри, от които бонуси, почивки, партита след работа. Най-важно обаче за служителите, които имат деца, е да могат да съчетават работата с отглеждането им.

Осигурената грижа за децата при възникване на спешна ситуация е особено важна за работещите родители. Освен това е и много умна инвестиция от страна на компаниите. Изследване на неправителствената организация Child Care Aware, разгледано от Quartz, показва дали компаниите в САЩ осигуряват подобни предимства за служителите си.

То установи, че фирмите губят средно $4 милиарда на година заради отсъствието или намалената продуктивност на своите работници. 45% от работещите родители имат извънредна ситуация, в която трябва да се погрижат за децата си на всеки 6 месеца. Това се равнява на 4,3 пропуснати работни дни.

Въпреки това само 9% от американските работодатели с 1000 служители или повече предлагат резервни или спешни грижи и обезщетения за децата.

От изследването става ясно, че Intel и Netflix предоставят 10 дни на своите служители, в случай, че за възпрепятствани да работят заради своите деца. Сред големите 5 технологични компании (Amazon, Apple, Facebook, Google и Microsoft) Amazon, който е и вторият най-голям частен работодател в САЩ, e единствената фирма, която не предлага опция за грижи за децата на работниците си.

Microsoft

Компанията работи с най-големия доставчик на детски грижи Bright Horizons. Империята на Бил Гейтс предлага на служителите си 150 часа грижи за техните деца и възрастни роднини, като поема по-голямата част от цената за услугите на външната фирма.

Google

Компанията си партнира с фирмата за детски грижи Care.com, за да предостави на служителите си в САЩ, Великобритания, Ирландия, Канада, Япония, Сингапур и Австралия 10 дни с осигурена грижа за децата в център или в домашни условия.

Facebook

Най-голямата социална мрежа предлага 10 дни за грижа годишно, като за родители на деца под 1 година компанията дава още 5 дни.

Apple

Американският производител на iPhone също работи с Bright Horizons, като осигурява 10 дни на година, които родителите могат да вземат заради децата си.

Достатъчно ли е?

Въпреки осигурените свободни дни и услуги на фирми за грижа за децата, отпуските и обезщетенията, в някои от компаниите служителите се оплакват, че работната среда не е здравословна за работещи майки.

Дори най-добрите примери бледнеят пред страните с федерално упълномощени политики за отпуск, каквито са Великобритания и Канада.