Основните акционери в руския автомобилна компания "АвтоВАЗ" - "Ростех" и френският концерн Renault - обсъждат смяната на президента на производителя на колите с марка Лада.

Кандидатурите за заместник на Никола Мор в момента се обсъждат, заяви пред журналисти генералният директор на "Ростех", Сергей Чемезов, съобщава Интерфакс.

Той не посочи срок за смяната на президента на "АвтоВАЗ", но отбеляза, че от Renault ще трябва да съгласуват с руския си партньор кандидатурите за този пост.

Източник на Интерфакс, запознат с плановете на компанията е казал пред агенцията, че приемник на Никола Мор може да стане сегашният вицепрезидент по производството и доставките на "АвтоВАЗ" Алеш Братож.

Новият шеф на АвтоВАЗ е Никола Мор от Dacia   

Шефът на Дачия става шеф на Ладите

Той сменя на поста шведа Бо Андерсон

Никола Мор от 1 януари 2018 г. е назначен на поста оперативен директор за региона Евразия и старши вицепрезидент на Renault, съобщиха от френската компания, запазвайки . На този пост той сменя Дени Левот, който продължава кариерата си в алианса в Renault-Nissan-Mitsubishi.

От Renault поясняват, че Мор ще бъде на пряко подчинение на изпълнителния вицепрезидент на групата Renault Штефан Мюлер и влиза в изпълнителния комитет на Renault. Заедно с това от френскта компания отбелязват, че Мор запазва длъжността си президент на "АвтоВАЗ" - "ключов за Renault инструмент за реализацията на стратегическия план Drive the Future".

Lada отива в по-висок ценови клас. АвтоВАЗ разработва нова евтина кола

Lada отива в по-висок ценови клас. АвтоВАЗ разработва нова евтина кола

Lada Vesta и Lada XRAY не отстъпвали по качества на Рено

Никола Мор стана шеф на "АвтоВАЗ" през март 2016 г., като смени на поста Бу Андерсон. До този момент той заемаше длъжността генерален директор на Renault в Румъния, а така също и президент - генерален директор на Automobile Dacia SA, част то групата Renault.