Испанската група Inditex, най-големият търговец на дрехи и обувки в света (притежава марките Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho), обяви, че окончателно ще затвори останалите 269 магазина в Русия, пише вестник Pais, цитирайки съобщение на компанията.

Inditex имаше около 500 магазина в Русия, в които работеха повече от 9 хиляди души. През март 2022 г. ръководството на компанията реши временно да спре дейността си в Руската федерация, считайки за невъзможно "да се осигури непрекъснатост на операциите". А през октомври 2022 г. Inditex се съгласи да продаде руското си подразделение на своя франчайзополучател в Ливан, Daher group. От групата уточниха още, че сделката означава прекратяване на дейността на компанията в Русия.

"Inditex потвърждава затварянето на останалите 269 магазина след спирането на дейността (в Руската федерация) на 5 март", пише изданието, цитирано от агенция Прайм.

Както се отбелязва в статията, цитирайки финансовия отчет на испанския търговец на дребно, компанията ще прехвърли "активи и права, свързани с 245 магазина от 514, които групата имаше в Русия". Те съставляват 47,6% от общия брой.

"След сключването на договора за покупко-продажба в прехвърлените помещения ще се помещават точките за продажба на марки, принадлежащи към групата Daher, които са напълно несвързани с групата Inditex", казаха от испанската компания.

Inditex Corporation е основана през 1985 година. Основателят на компанията Амансио Ортега - един от най-богатите европейци,остава мажоритарен акционер в компанията.