В летните месеци Ben&Jerry's са едно от спасенията. Техните известни сладоледи, носещи забавни имена, като "Netflix & Chill"d" и "Americone Dream", могат да бъдат открити от Щатите, през Сингапур, до Германия, Холандия и дори Румъния и Гърция. От Business Insider разказва за това как двама братя, които се познават от деца, успяват да създадат истинска сладоледена империя, разпознаваема по цял свят.

Всъщност наименованието на компанията идва от имената на създателите ѝ - Бен Коен и Джери Грийнфилд. Те се срещат в гимназията в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Техните пътища се разделят за кратко в началото на 70-те, като Грийнфилд заминава да учи в Охайо, а Коен остава да учи в колеж в Ню Йорк, но по-късно прекъсва. По-късно те се срещат отново и се изнасят заедно под наем.

Първоначално приятелите искат да отворят пекарна, но за целта им трябва повече оборудване, което е прекалено скъпо. Вместо това решават да отворят магазин, в който да продават сладолед. Те осъществяват тази идея във Вермонт през 1978 година.

Джери Грийнфилд (вляво) и Бен Коен

Източник: GettyImages

Джери Грийнфилд (вляво) и Бен Коен

Предисторията е, че те се записват на курс за правене на домашен сладолед срещу 5 долара. Те откриват магазина си на мястото на бивша бензиностанция в град Бърлингтън, като всеки от тях инвестира в него по 4000 долара и двамата теглят допълнително кредит в същия размер.

Пред New York Times Коен разказва, че той нямал много силни вкусови рецептори. Заради това задачата на Грийнфилд била да създаде продукти с такъв интензивен вкус, така че партньорът му да може да ги разпознае със затворени очи.

През 1980 година те започват да продават своите сладоледи в кутии в магазинната мрежа. Само 7 години по-късно тяхната компания вече струва 30 милиона долара.

Снимка 484399

Източник: iStock

Коен е първият главен изпълнителен директор на компанията, но той слиза от поста през 1994 година. 6 години по-късно холандският конгломерат Unilever купува дружеството срещу 326 милиона долара. Въпреки сделката нито един служител на компанията не е съкратен.

Според данни на платформата Statista Ben&Jerry's са най-продаваната марка сладоледи на американския пазар към 2019 година. Към края на същия период продажбите ѝ възлизат на 682 милиона долара. В Щатите компанията има 219 магазина, а присъства на общо 38 пазара в света. За нея работят около 600 служители.