Руският самолет A320neo на авикомпанията S7 Airlines извърши първия си изцяло успешен полет със "зелено гориво", предават руските медии. Самолетът е излетял от завода на Airbus в Тулуза, Франция за Москва, като се е захранвал изцяло със смес от SAF, състояща се от органични съединения и класическо авиационно гориво.

Горивото, което е използвано за полета, съдържа 10% биогориво, но "дори това количество намалява емисиите на CO2 при този полет със 7%" или 1,7 тона", се казва в изявление на авиокомпанията.

Според S7 ​​общото използване на SAF в света в момента възлиза на 0,03%. Авиокомпанията наскоро обяви планове за постигане на въглероден неутралност до 2050 г. Междувременно, миналата седмица няколко руски авиокомпании, включително Аерофлот, обявиха създаването на Евразийски алианс на SAF, който има за цел да започне да извършва редовни полети на SAF в Русия не по-късно от 2024 г.

Руският милиардер Роман Абрамович си купи най-скъпия частен самолет за $350 милиона

Руският милиардер Роман Абрамович си купи най-скъпия частен самолет за $350 милиона

Това е Boeing 787-8 Dreamliner

"Това е възможност за нас да демонстрираме, че подобни полети са реални и че те са бъдещето на устойчивия въздушен транспорт", заяви изпълнителният директор на S7 Татяна Филева.

Ръководителят на Airbus в Русия - Жулиен Франят, коментира, че в момента самолетите на Airbus са сертифицирани да летят с 50% от сместа на SAF, но компанията планира да увеличи тази цифра до 100% до края на десетилетието.

На 3 декември базираната в САЩ United Airlines извърши първия си пътнически полет, използвайки 100% SAF на един от двата двигателя на своя самолет.