Малко швейцарско селце, заплашено от обезлюдяване, по необичаен начин се опитва да увеличи населението си, съобщава Euronews.

В Албинен населението се е стопило до 240 души. Селцето се намира до Лойкербад в кантон Вале. Местното училище е затворило врати и много от къщите в селото се използват като ваканционни вили за кратък период от годината.

Жителите на селцето ще гласуват план, който предвижда новозаселените семейства да получат финансов стимул. Общо 60 000 евро ще получи четиричленно семейство - 21 500 (25 000 франка) ще получи един човек, докато децата ще получат по 8 500 евро (10 000 франка).

Към предложението има и условия. Новопристигналите трябва да са на възраст под 45 г. и да са подготвени да останат в селцето най-малко 10 г. Имотът, който те ще закупят или построят, трябва да струва най-малко 171 500 евро. Изисква се това да бъде основното им жилище.

Работата в селото е оскъдна, но градове като Висп и Сион са много близо до селцето. Берн е на около 2 часа с влак или кола, а Женева - под три часа.