Над 90% от летовниците на южното Черноморие са българи. От сектора очакват по-добър туристически сезон спрямо миналото лято. Очакванията са по-високата заетост на базите да се задържи до средата на август.

В сезона на отпуските хотели и квартири по Южното Черноморие са пълни. "В момента в града е доста запълнено във всички хотели и места за настаняване. Но това ще трае 30 дни. Миналата година хората идваха за по 2-3 дена максимум, сега се наблюдава, че българите правят по 5-6 нощувки", казва хотелиерът от Созопол Мария Жекова пред БНР.

Защо България се превърна в скъпа дестинация за руснаците?

Защо България се превърна в скъпа дестинация за руснаците?

Трафикът към България все още е ограничен

Според експерти в бранша миналата година страхът от Covid е блокирал част от летните почивки на българите. В момента хората са по-спокойни и вече планират отпуските си за обичайната почивка на морето.

Подобно е положението в Обзор. В обекта на Елена Груева има резервации до септември.

"Високата заетост е последната седмица на юли до 8 август. Има доста високо търсене. Вижда се, че курортът е много оживен", коментира тя.

Сред чуждите летовници по Южното Черноморие са чехи, румънци и украинци.

При 30% затворени хотели, местата по родните плажове не стигат

При 30% затворени хотели, местата по родните плажове не стигат

Експерти прогнозират фалити в бранша

От Туристическата камара в Бургас също отчетоха по-силен сезон и дори предупредиха да не се тръгва без предварителна резервация. Според експертите им свалянето на всякакви ограничения, ще е добре за туристическия бранш, но не трябва да е на всяка цена. По-мъдър ход е сега да се запази ниският ръст на заболеваемост, да се увеличи ваксинацията на населението, за да се избегнат нежелани локдауни, посочват от организацията.