С оглед на нарастващия брой случай на заразени с COVID-19 в САЩ, Бил Гейтс отправи сериозни критики към социалните мрежи като Facebook и Twitter. Според основателят на Microsoft бързото разпространение на епидемията от коронавирус в САЩ е най-вече вследствие на дезинформация.

Бил Гейтс, дъщеря му Дженифър Гейтс и какво е да израснеш в дома на милиардера

Какво е да си дъщеря на Бил Гейтс

Просто привилегия или нещо повече

"За съжаление, дигиталните устройства и платформи вероятно са допринесли за разпространението на това, което считам за луди идеи ", заявява Гейтс в интервю за Fast Company. Той добавя, че социалните мрежи биха могли да бъдат по-полезни за справяне с различни кризи, ако бяха осигурили споделянето на повече точни и достоверни новини.

Вместо това обаче дезинформацията всъщност е убедила по-голямата част от населението, че някои мерки срещу COVID-19, включително носенето на маски и социалното дистанциране, не са необходими.

Снимка 477158

Източник: архив ЕПА

Очевидно несъгласни с обвиненията на Бил Гейтс,  говорител на Facebook опровергава нападките, като подчертава за няколко инициативи, които ръководи компанията на Марк Зукърбърг от началото на пандемията.

"От януари работим в тясно сътрудничество със здравните организации, за да предоставяме на хората  точна информация за COVID-19 и ще продължим да го правим", цитират представителят на Facebook от Fox News. 

Бил Гейтс, ваксината срещу коронавируса и какво може да забави масовото й разпространение

Неочакваните пречки пред ваксината на Гейтс срещу COVID-19

Не всичко върви по план

"Насочихме над два милиарда души към ресурси от здравните власти и съвсем скоро стартирахме нова услуга, която представлява нещо като напомняне, разположена в горната част на Facebook и Instagram, на всички да носят маски за лице, за да предотвратят разпространението на COVID-19. Също така агресивно се борим с подвеждащата информация в платформата и сме премахнали много от съдържанието, което може да доведе до непосредствена вреда", казват още от компанията.

Освен критиките към социалните мрежи, Бил Гейтс засегна редица други теми, включително факта, че някои хора упорито отказва да носят маски, което той определи като "трудно разбираемо".

Снимка 479228

Източник: GettyImages

"Това не е нещо, което струва много пари или изисква някакви специални усилия, но въпреки това много хора смятат, че е някакъв вид ограничаване на свободата им или нещо подобно, въпреки риска от това да заразят други", казва още 64-годишният Гейтс.

Бил Гейтс, ваксинирането, чипирането и как милиардерът отговори на конспиративните теории

Бил Гейтс отговори на конспиративната теория за чипирането

Определенно се е ядосал