С наближаването на Коледа всички са в очакване на подаръците, които ще получат от близките си. А други – на тези от Дядо Коледа. Безспорно най-популярният символ на декемврийските празници е усмихнатият белобрад старец. Както знаем, за да получи той писмата с желанията, те трябва да са адресирани до него и да бъдат изпратени чак до Северния полюс. Какво обаче му е магическото на това място и защо симпатичният дядо не е предпочел да се засели на някое по-топло място?

Нека да започнем с историята за самия Дядо Коледа и след това ще стигнем и до Северния полюс.

Кой е Дядо Коледа?

Историята за добрия старец води началото си от Свети Николай от Мира. Той е живял в града, намиращ се в днешна Турция, през III век. Свети Николай е бил силно вярващ в християнските ценности и е обичал да прави подаръци на близки и непознати хора.

Неговата щедрост го направила популярен, като славата му се разнесла по цял свят от устата на моряците, които идвали в Мира. След като Свети Николай бил канонизиран, той бил изписван на множество икони, но далеч не прилича на популярния сега белобрад старец.

Заслугата за „модерната” визия на Дядо Коледа е на художника Томас Наст, който публикува своето виждане за светеца в броя от декември 1866 г. на американското списание Harper’s Weekly.

Защо Дядо Коледа избра да живее на Северния полюс вместо в някоя топла страна?

Причината отново е исторически обоснована. Между 1840 и 1850 година са организирани няколко експедиции до Арктика, които ангажират медийното внимание по цял свят. Така Северният полюс се превръща в популярна и любопитна локация.

Това е мястото, където е винаги студено и вали сняг по цяла година, а Коледа върви ръка за ръка със зимата. Заради това Наст решава, че Дядо Коледа трябва да живее в Лапландия, за да бъде винаги в празнично настроение. Идеята му проработва, тъй като тогава историите за Северния полюс са обвити в мистерия, както и тези за живота на Свети Николай.