Броят на гражданите в Русия, подали документи за фалит, се изстрелва през първото тримесечие на 2020 г. Експерти пък предупреждават, че милиони руснаци няма да могат да платят навреме вноските по заемите си заради пандемията, пише The Moscow Times.

Броят на руснаците, обявили личен фалит, подскача с 68% между януари и март 2020 г., спрямо същия период на миналата година. Експерти посочват, че увеличението не е директно свързано с икономическите последствия от коронавируса, а заради опростена процедура и повече информация за процедурата като възможност за най-тежко задлъжнелите. Националното бюро за кредитна история изчислява, че 1,1 млн руснаци могат да обявят банкрут през следващите месеци.

През 2019 г. 69 хил. руснаци са обявили личен фалит, ръст от 58%.

Освен че се борят с икономическите щети, които мерките срещу коронавируса причиняват, в Русия трябва да се справят и със срива на рублата, която последва драстичното поевтиняване на петрола.

Междувременно друго изследване сочи, че всяка пета компания вече е намалила заплатите, а други 35% ще го направят в скоро време. 16% имат намерение да правят съкращения. 54% от компаниите очакват спад на приходите с около 25%.

Руснаците се втурнаха да купуват автомобили преди срива на рублата

Руснаците се втурнаха да купуват автомобили преди срива на рублата

Продажбите обаче все още не могат да достигнат пика от 2012