Япония заслужено се нарежда сред богатите държави в света. Но как се проявява този финансов статус в ежедневието на обикновените японски граждани?

Възпитаване от детството как да се отнасят към парите

В България има много малко хора, които са научени да управляват парите от най-ранна възраст. Сред японците обаче тази практика е постоянна. Децата се учат на способността да изразходват подарените им средства разумно. Израствайки, те се учат по-добре на финансовите дела и в бъдеще и като родителите си, живеят в изобилие, но и разумно пестеливо.

Важно е да спестите

За някои от нас това целенасочено поведение изглежда непознато или трудно осъществимо. Но японците обичат "да слагат по нещо настрана". Ето още една "тайна" на богатството. Благодарение на това умение е по-лесно когато е оправдано да си позволите нещо по-скъпо или да отидете на почивка. Този навик е заложен и в тях от детството: да помислите дали да похарчите пари за дрънкулка или да ги спестите за нещо, което ще бъде наистина стойностно, полезно и приятно.

Никой не дължи нищо на никого

Трудно е да си представим колко често хората по света заемат пари един на друг. В повечето страни тази практика е постоянна, но не и в Япония. Тези хора дори избягват кредитите. Подобно отношение трябва да се насажда на всеки от малък, защото иначе няма начин да се измъкнем от блатото на задлъжнялостта. Възпитаването на такова поведение, да разчитате предимно на себе си, разбира се, по-скоро се дължи на изброени преди това национални особености.

Само кеш

Повечето японци не използват банкови карти за плащане на покупки, а плащат в брой. Така се чувстват най-добре разходите, които правите. Както е лесно обратното - да пилееш пари на вятъра при плащания с карти или онлайн. Със определена сума материални пари в портфейла е по-вероятно да не излезете извън нея, а също така по-вероятно е да има част от парите, които ще отидат в касичката.

Специална система "Kakebo"

Системата Kakebo се използва широко в Япония. Този метод помага да се поддържат, записват и контролират приходите и разходите. Изграден е върху шест точки: ред, контрол, икономичност, спокойствие, самодисциплина и осъзнатост.

Всичко се записва

Ясното планиране на нещата се прилага навсякъде в Япония. Особено финансовото. Прилагайки японската система, е препоръчително да имате два бележника: малък и голям. Първият се носите винаги със себе си, например, като списък с хранителни стоки за деня. Другият се държи вкъщи и там се пишат финансовите действия и планове за месеца.

Парите обичат сметката

Това не е тайна за никого. Японците, записвайки всичко, внимателно обмислят своите приходи, разходи и спестявания. Когато се свързват с метода Kakebo, те работят в системен ред. Що се отнася до спестяванията, всичко е разделено на категории, за да се разбере къде и какво да похарчите. Отнема много време, но определено си заслужава.

Разумна консумация

За съжаление това е проблем, който пречи на управлението на бюджета. В Япония това не е проблем, защото две качества: спокойствие и осъзнатост, повече от всичко са налице у повечето хора. Всички непланирани покупки през месеца изискват известно замисляне. Сигурен съм - вземете го, не съм сигурен - отложете покупката. Това развива силата на волята.

Анализиране

След съставяне на план и съответното му изпълнение се прави отчет. Грубо казано, сметка за това, което си получил, какво си похарчи и какво е останало. В такъв момент някои са разстроени, докато други са доволни от себе си. Хората от Страната на изгряващото слънце знаят как да се задоволят с малко. Всъщност наложилата се традиционна техника на контрол на личните или семейните финанси е насочена към минимализъм и разширява мотивацията за спестяване.

Какво означава спестяване

Въз основа на написаното по-горе изглежда, че Япония е създала и живее постоянно в някаква "финансова диета". Всъщност това не е така. Страната остава богата благодарение на изброените умения и навици, без да отрича удоволствието постига завиден жизнен стандарт на потребление и пътуване. За разлика от останалите, японците не обичат да се хвалят с просперитет и в живота им преобладава не толкова думата "икономисвай", а "спестявай", за да бъдеш осигурен.

Японските финансови навици са резултатни, житейски проверени и не са толкова сложни, колкото изглеждат. Затова си струва да помислим, дали да не се възползваме от този опит.