Сигурно сте чували старото правило - "без риск няма печалба". Но срещу него стоят още други противоположни правила като - "не слагай всички яйца в една кошница", или "рискът в инвестициите трябва да е обратнопропорционален на възрастта ви". Истината е, че рискът е другия ключов инвестиционен компонент, освен доходността. И сега ще се спра по-подробно на тази част от уравнението.

Няма еднозначен отговор на това какъв риск трябва, или е добре, да поемате в инвестициите си. И докато има много правила и съвети към които можете да се придържате, най-важното е да контролирате риска до размери, в които ще се чувствате комфортно, конкретно за вашата ситуация. А това за всеки означава нещо различно.

Важно е да осъзнавате какъв риск сте поели...

Първото правило, за да контролирате риска е да осъзнавате неговия размер. И макар това да звучи интуитивно, истината е, че много (особено по-младите и с по-малък опит) трейдъри, често не са напълно наясно какъв риск са поели (до голяма степен и благодарение на ливъриджа, любезно предоставян от международните търговски платформи). А това може да води след себе си до трагични последици.

Както казва гениалният Уорън Бъфет - "... виждал съм повече инвеститори да се провалят заради алкохол и ливъридж...".

И веднага един трагичен пример...

20-годишен трейдър слага край на живота си, след негативен баланс по сметката си в Robinhood. Подобно на много други, той започва да инвестира в акции по време на пандемията, сключвайки договор с брокерска фирма, ориентирана към Robinhood, която предлага търговия без комисионна, забавно и лесно с използване мобилно приложение и дори награждава нови клиенти с безплатни акции.

Трейдърът изпада в отчаяние, след като вижда сметката си в Robinhood, която показва наличие на 16 000 долара в нея, но и отрицателен баланс в размер на 730 165 долара. В последната си бележка, за която споделя Forbes, той настоява, че никога не е разрешавал маржин търговията и е шокиран, като открива, че неговият малък акаунт може да понесе такава огромна загуба.

Въпреки че Robinhood няма да публикува подробности относно сметката му, възможно е Кърнс да е търгувал това, което е известно като "Bull Put Spread" опции, които дават на купувачите правото да продават акциите на страйк цена по всяко време до изтичането им, докато пут продавачите трябва да закупят базова акция на страйк цена, ако е достигната.

Тоест, възможно е младият трейдър да не е бил наясно с риска, който поема при реализиране на тази опционна стратегия.

Колкото по-млади, толкова повече риск?

Много експерти твърдят, че колкото по-млади сте, толкова повече риск можете да поемате, защото пред вас предстоят много години, в които можете да компенсирате потенциалните загуби. Това е и така и не точно... Защото при поемането на прекомерен риск и неблагоприятен за вас резултат, рискувате да реализирате непреодолими по размер загуби.

Това, че можете да поемате повече риск, не означава, че обезателно трябва да го правите. И не означава, че трябва да поемате риск отвъд границите на толерантността ви към загуба. Експертите нямат предвид да играете "ва банк", или хазартно да заложите на "черно, или червено". Инвестициите не бива да се превръщат в хазарт.

За съжаление, много млади инвеститори погрешно разбират този съвет. Те някак си се чувстват "задължени" да рискуват, въпреки че често много от тях не са никак толерантни към риска.

Иначе, този съвет го виждаме напълно материализиран при младите инвеститори в популярното приложение за търговия в САЩ - Robinhood.

Инвеститорите от поколенията "Millennials" и "Gen Z са готови да поемат много по-голям риск, отколкото в миналото, показват нови данни на E *Trade. Тримесечното проучване на инвеститорите на компанията установи, че над половината от тези по-млади инвеститори посочват, че тяхната рискова толерантност се е увеличила след коронавируса, много по-високо от другите групи.

Проучването на E * Trade, в което са анкетирани 873 инвеститори, установи, че 51% от младите инвеститори имат повишена толерантност към риска - с 23 процентни пункта по-висока от рисковата толерантност на всички инвеститори. Освен това тази кохорта търгува повече и е пълна с оптимизъм по отношение на пазара. Около 34% от инвеститорите на възраст под 34 години са се преместили пари на пазара, което е с 15 процентни пункта по-високо от това на общото население.

Те също търгуват по-често, като 51% от инвеститорите под 34 години търгуват с акции повече от началото на пандемията, а 46% казват, че търгуват с деривати по-често. Въз основа на проучването само 30% от общата клиентска база на посредника търгува повече, а още по-малко (22%) търгуват с повече деривати, което прави търсенето на "извънгабаритни печалби" особено популярно сред младите хора.

"Що се отнася до инвеститорите от групите Millennials и Gen Z, времето е на тяхна страна, но това не означава, че те могат да бъдат самодоволни или да действат емоционално", пише Крис Ларкин, управляващ директор за търговия и инвестиционни продукт в E * TRADE Financial в бележка за проучването. "Достъпът до пазара никога не е бил по-лесен, така че инвеститорите, които просто се впускат в търговията, трябва да внимават преди да започнат. Важен е внимателен и дисциплиниран подход - направете си проучвания, създайте списъци за наблюдение и приведете стратегията си за търговия с вашите цели и толерантност към риск", съветва експертът.

Ларкин предлага списък от съвети: не се хващайте на прищявки или импулсни покупки; използвайте анализ; научете се как да използвате опции по други начини, различни от спекулациите - като защита на търговията, намаляване на риска и получаване на доход - и тествайте стратегии за търговия с портфейл на хартия преди да използвате реални пари.

Но как да контролирате риска, който поемате?

Това можете да направите автоматично, като залагате стопове за ограничаване на загубите. Веднъж като определите риска, който сте склонни да поемете, заедно с покупката на съответния актив, поставете и стоп за ограничаване на загубата, който да материализира този максимално допустим риск, при негативен развой за вас.

Поставянето на стопове е цяла наука. Има някои схващания сред професионалните инвеститори, че поставянето на стопове е като да играете покер с "открити карти". Според вярващите в теориите за манипулацията на пазарите, големите оператори знаят къде са поставени стоповете на дребните инвеститорите и ги "обират" (тоест закриват позициите им), преди активът да тръгне в прогнозираната от тях посока.

Но от гледна точка на инвеститорите, понякога един ударен стоп може да е много по-добро решение, отколкото непреодолима, или дори тотална загуба на капитал. Това също така ще им освободи капитала за други по-добри алтернативни сделки в бъдеще.

В заключение, управлението на риска в разумни граници е може би най-важното нещо в инвестирането. Трябва да контролирате риска по всяко време по начин, който да направи инвестирането "маратон", а не "спринт". Не забравяйте, че пазарите винаги ще са там и на тях винаги ще има добри възможности за инвестиции (дори и да се налага понякога търпеливо да ги изчаквате). Но няма да има как да направите това, ако загубите капитала си следствие на няколко големи по размер и рискови залози!

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи.