2020 година беше главозамайваща за Tesla и Илън Мъск. В рамките на няколко месеца акциите на компанията увеличиха стойността си няколко пъти, а основателят ѝ успя да натрупа състояние от повече от 100 милиарда долара и да се нареди сред най-богатите хора в света.

И дори да се изкачи до първата позиция, на която се намира и в момента, според данните на Bloomberg Billionaires Index. Към днешна дата неговото нетно богатство се изчислява на 206 милиарда долара при 189 милиарда долара за Джеф Безос.

Този успех беше подкрепен основно от историческия ръст в цената на акциите на Tesla, които през 2020 година поскъпнаха с близо 700%, а дружеството беше включено в основния индекс S&P 500. Така към момента пазарната капитализация на автомобилния производител е 5 пъти по-голяма от тези на General Motors, Ford и Fiat взети заедно.

Януари 2021 година също започна повече от успешно за компанията. В началото на седмицата единичната цена на книжата ѝ почти доближи 900 долара, а после изгуби част от аванса си до 864 долара при края на търговията в сряда.

Tesla се представи по-слабо от очакваното през четвъртото тримесечие

Tesla се представи по-слабо от очакваното през четвъртото тримесечие

Компанията на Мъск излезе с мъглява прогноза за доставките през тази година

Иначе казано към днешна дата те са с над 22 400% по-скъпи, отколкото при дебюта на Tesla на фондовия пазар. Компанията направи своето първично публично предлагане (IPO) преди повече от 10 години - на 29 юни 2010 година. Тогава компанията беше обявила очаквана цена между 14 и 16 долара за търговията на акциите, но при листването ѝ стойността се повиши до над 17 долара, или 3,84 долара след сплит, направен миналата есен, сочат историческите данни на Yahoo Finance.

И колко би трябвало да инвестира в Tesla човек при дебюта на компанията през 2010 г., за да бъде милионер днес?

Ако вземем цената на книжата към края на търговията на 27 януари 2021 година, вложението трябва да е от около 4 446 долара. Точно толкова биха били достатъчни, за да бъдат купени 1 158 акции на компанията. А днес те биха стрували над 1 милиона долара.

Материалът не е съвет за покупката или продажбата на акции.