Администрацията на Тръмп забрани пътуванията до Куба като част от новите регулации, приети тази седмица относно пътуването на граждани от САЩ до карибския остров. Целта на предприетите мерки е те да окажат натиск върху комунистическото правителство, за да може то да оттегли подкрепата си за венецуелския президент Николас Мадуро.

Затягането на десетгодишното ембарго на САЩ върху Куба нанесе сериозен удар върху и без това затруднената икономика на страната. То обаче ще има последствия и за американски туристически компании, които са изградили устойчив бизнес с Куба.

Държавният департамент е заявил, че САЩ повече няма да позволява визите до карибската страна чрез пътнически и рекреационни кораби, включително круизни такива и яхти, както и частни и корпоративни полети, пише Reuters.

Забраната трябва да влезе в сила от днес, като компаниите в сектора нямат никакво време, за да променят вече поетите маршрути и туристи.

Компанията Royal Caribbean Cruises e обявила, че корабите ѝ повече няма да спират в Куба и, че ще обмисли бъдещи дестинации за своите круизи. Редица още превозвачи са заявили, че ще дадат информация за промените в маршрутите си съвсем скоро.

Щатите не разрешават и така наречените "people -to-people" пътувания до Куба, които представляват доста голям дял от посещенията на туристите. Те представляват програма, в която гражданите на САЩ обменят знания и интересна информация за културата в карибската страна.

Администрацията на Тръмп прие новите рестрикции през април, след като политиката на Барак Обама бе премахнала много забрани, свързани с кубинските взаимоотношения през 2016 година.

Според експерти в Куба, промяната е с оглед на президентските избори през следващата година, тъй като в щата Флорида има много кубински заселници, които подкрепят строгата политика на САЩ.

Президентът на Куба ‎Мигел Диас-Канел, каза че островът няма да се уплаши и да отстъпи въпреки натиска. Според експерти Тръм няма да постигне целите си и да накара правителството в Куба да оттегли подкрепата си за Мадуро. А санкциите от своя страна помагат на Хавана да оправдае собствените си икономически провали през последните 60 години, така че е вероятно тези промени да са твърде удобни за карибската страна.

Това е вторият път, в който управлението на Тръмп налага ограничение на пътуванията до Куба. Докато мерките целят да повлияят на правителството, най-много негативният ефект от тях се усеща върху частния сектор, който Щатите са заявили, че искат да подкрепят.

Забраната на президента ще удари две сфери на икономиката - туризма и инвестициите, които помагаха на Куба да се задържи на повърхността, въпреки намалелите помощи от Венецуела и изнесените стоки.

Междувременно пътуването на САЩ до Куба се разрасна през последните години, след като Обама намали ограниченията, позволявайки възстановяването на редовните търговски полети и круизните услуги. Съединените щати станаха вторият по големина източник на пътници за острова след Канада, като повечето от туристите предпочитат круизите.

Според кубинското правителство 257 500 жители на САЩ са посетили острова от януари до март, като 55% от тях са избрали корабния транспорт.

Критиците обаче твърдят, че повечето от тези посещения не са били нито с образователна, нито с рекреационна цел, което не ги прави част от забраната.

"Куба е единствената държава, в която не можем да отидем. Можем да посетим дори Русия, но поради някаква причина Тръмп има нещо против Куба", казват възмутени американски граждани.