Ако сте се замисляли да се преместите да живеете в Щатите, надали първият ви избор за щат е Аляска.

Властите там знаят, че още много хора разсъждават по същия начин и заради това са решили да наклонят везните в своя полза, като поемат ангажимента да плащат всяка година на ентусиастите, преместили се там. Всеки гражданин там получава по 2000 долара годишно, пишат от Business Insider.

Това е програма на най-големият и най-слабо населеният американски щат, като средствата за нея се осигуряват от приходите от търговия на петрол във фонда Permanent Fund Divident Division, който е част от Alaska Department of Revenue.

Схемата е представена за първи път през 1982 година, като целта й е била бъдещите поколения да могат да се възползват от огромните печалби от залежите на черното злато там.

Размерът на плащанията варира всяка година в зависимост от стойността, на която се изчисляват петролни запаси в Аляска. Най-високото ниво е било през 2015 година, когато изплащаната сума е 2072 долара. През тази нивото е 1100 долара.

Колкото и невероятно да звучи, няма уловка и това важи за всички постоянни жители на щата, включително и за децата. Единственото условие е да си живял там през минимум 180 дни от годината и да не си бил осъждан за последните 12 месеца.