Огромното търсене на жилища обикновено е добра новина... стига тези къщи и апартаменти да имат вода. Ако нямат, то това е не просто неприятно за обитателите им, но освен това и показва мрачното бъдеще на един свят във времена на климатични промени. Конкретният пример е в един от най-големите американски щати - Аризона и по-специално в неговата привлекателна столица Финикс.

Какво ново: Според цитиран от Quartz доклад на щатския Департамент за водните ресурси подпочвените води в района на Финикс са достигнали притеснително ниски нива и няма да са достатъчни, за да се посрещнат нуждите на растящото население. Заключението е на база анализ на данните за поседните 100 години.

Водните ресурси в Европа са все по-оскъдни: В една четвърт от държавите от ЕС има условия за суша

Водните ресурси в Европа са все по-оскъдни: В една четвърт от държавите от ЕС има условия за суша

Водните резервоари в средиземноморски страни като Италия паднаха до нива, наблюдавани през лятото

Експертите изчисляват водния "дефицит" на близо 6 млрд. кубични метра, като това е само за Финикс. Причината за него - изворите пресъхват.

Контекст: Проблемите с водата идват на възможно най-неподходящото място. 5-милионният Финикс е в Топ 5 на най-големите градове в САЩ, като той и агломерацията му се разширяват непрестанно заради идването в региона на различни компании. Голяма инвестиция има производителят на чипове TSMC.

Над половината от ресурса за водоснабдяване идва от подпочвените води, като останалите източници са реки, акведукти и пречистени отпадни води. Предградията, които са буквално на отвоювана от пустинята земя, разчитат само на помпи.

Уолстрийт изкупува водата на застрашени от суша региони в САЩ

Уолстрийт изкупува водата на застрашени от суша региони в САЩ

Различни компании държат земеделска земя заради правото на използване на водите, минаващи през нея

Какво следва: Вече е забранено издаването на нови разрешителни за строеж на жилища, които се захранват само с подпочвени води, но в свой материал NYT отбелязва, че алтернативите са скъпи или проблематични:

  • Някои комплекси купуват речна вода от земеделски производители или индиански племена - практика, която просто пренася проблема другаде;
  • Внасянето на питейна вода от други щати е възможен, но много скъп вариант;
  • Изграждането на водопроводи до по-далечни реки или даже до Тихия океан е опция, но тя би натоварила бюджета на щата и на домакинствата неимоверно - особено ако трябва водата да се обезсолява.