Франция, Германия, Италия и Полша настояха вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрет Вестагер да спре "да се мотае" с реформите на законодателството, свързано с конкуренцията в блока, които, според тях, са нужни, за да създадат европейски шампиони, които да могат да се изправят срещу гигантите от Китай и Съединените американски щати, пише европейското бюро на Politico.

Вече повече от година Париж и Берлин натискат за нови антитръстови правила, след като Вестагер блокира мегасливането в железопътния сектор между френската Alstom и германската Siemens. Според тях, сделката щеше да създаде типа корпоративен гигант, от който Стария континент отчаяно се нуждае - Airbus на релси. Вестагер обаче реши, че сделката ще навреди на европейските потребители.

В продължение на месеци комисарят удържаше атаките от двете столици, но през декември изненадващо съобщи, че ще направи подробен преглед на законодателството, но без да си постави срок. В края на януари тя заяви, че това "ще отнеме известно време".

Париж, Берлин, Рим и Варшава - четири от столиците с най-голямо политическо влияние в Брюксел - предприеха необичайно агресивната стъпка да призоват Вестагер да побърза и да престави своя план в рамките на седмици.

Писмото от 4 февруари е изпратено малко преди Комисията да представи собствената си индустриална стратегия. Очаква се това да се случи на 10 март.

Четирите държави са се насочили към мерки, които са във възможностите на самата Вестагер. Това е по-прагматична стратегия от първоначалните искания за цялостна промяна на правилата.

Обяснявайки, че "средата на световната конкуренция се е променила", министри от квартета настоява "Комисията да приеме работен план през следващите седмици с практически предложения и правила, за да отговори на тези конкретни предизвикателства".

Франция и Германия твърдят, че Брюксел сгреши с блокирането на сделката Alstom-Siemens, тъй като ЕК не е разгледала световното състояние на железопътната индустрия и не е разбрала правилно заплахата, която представляват подкрепените от държавата китайски гиганти.

Това не единственото искане, насочено срещу Поднебесната империя. Предложено е още китайските инвеститори да трябва да докажат, че не са подкрепени с държавни пари. Досега ЕС трябваше да доказва, че бизнесмените получават средства от Пекин.

Щатските технологични компании също са под прицел и квартетът иска мерки, с които Европа също да може да развие подобни гиганти.