Милиардерът и филантроп №1 в света Бил Гейтс похвали политиките на Индия за финансови иновации и приобщаване. По думите му неговата фондация работи с други държави по света за внедряването на технологии с отворен код по модел на имплементирането им в Индия, пише Bloomberg.

Индия е изградила амбициозни платформи за универсална идентификация и цифрови плащания, включително най-голямата биометрична база данни в света и система за изпращане на валута между всяка банка или приложение за смартфон. В този контекст Гейтс заяви, че тези политики драстично са намалили разходите при разпределянето на помощи за бедните, особено по време на пандемията.

"Ако хората сега ще изучават държава, различна от Китай, бих казал, че трябва да погледнат към Индия. Нещата там наистина избухват и иновациите около тази система са феноменални", каза Гейтс по време на виртуалната конференция, част от Сингапурския финтех фестивал.

Половината от бизнес пътуванията ще изчезнат след пандемията, прогнозира Бил Гейтс

Половината от бизнес пътуванията ще изчезнат след пандемията, прогнозира Бил Гейтс

Командировките и посещенията на офисите няма да бъдат същите след Covid-19

Индийските дигитални плащания стартираха, след като правителството подтикна демонетизацията през 2016 година, за да ограничи корупцията и да намали използването на кеш. Унифицираният интерфейс за плащания (UPI) е подпомогнат от бързо развиващата се употреба на смартфони и безжичните данни.

Страната също така изисква компаниите да използват нейната UPI платформа, така че плащанията да могат да се изпращат лесно между всички услуги, включително тези от Facebook, Amazon, Walmart, Paytm и всеки нов стартъп. Нулевите потребителски такси също са задължителни.

Според Гейтс Индия е чудесен пример в тази посока, а понастоящем филантропската му фондация помага на някои страни, които нямат установени стандарти, да въведат подобни системи, базирани на технологии с отворен код.

Дейността на Индийската биометрична система - наречена Aadhaar или "фондация" на Хинди - повдигна притеснения относно неприкосновеността на личния живот, тъй като може да се използва и за държавно наблюдение на гражданите. Премиерът Нарендра Моди се противопостави на системата, преди да дойде на власт, но след това тя беше приета. Оттогава държави като Русия, Мароко и Бангладеш изразиха интерес към подхода.

Консорциум, основан от Бил Гейтс, набра почти $7,5 милиарда за ваксинации

Консорциум, основан от Бил Гейтс, набра почти $7,5 милиарда за ваксинации

Той е бил подкрепен от над 50 държави и компании

"Като цяло цифровите дейности - дистанционно обучение, телемедицина, цифрови финанси - бяха значително напреднали. Така че, въпреки че пандемията беше ужасна, тя подтикна някои от тези нововъведения, включително и бързината за правене на ваксини", коментира милиардерът.

Но Гейтс предупреди и че справянето с вируса трябва да става по справедлив начин - богатите страни не трябва да решават кой ще получи достъп до ваксини. Ето защо неговата фондация работи с глобалните производители, за да се увери, че има достатъчно дози ваксини, които ще се предлагат на разумни цени.

Гейтс прогнозира ваксините да сложат край на коронавируса през 2022 година, но и предупреждава, че светът не трябва да се възгордява. По думите му не трябва да забравяме, че може да настъпи нова пандемия, "така че трябва да инвестираме и да сме готови".

Гейтс: До пролетта на 2021-а ще има шест ваксини срещу Covid

Гейтс: До пролетта на 2021-а ще има шест ваксини срещу Covid

Той заяви, че ваксините трябва да са справедливо разпределени