Турция постоянно нанася удари по руския енергиен сектор. През лятото Анкара отказа природния газ от Русия, който в най-добрите години осигуряваше една трета от всички нужди на Турция. Сега, след като напълно изтласка Русия от газовия си пазар, Турция се зае да направи същото и с руския петрол.

Най-големият турски нефтопреработвателен завод STAR отказа да закупи руски петрол през август, пише kapital-rus.ru.

"Турски поток" - паметник на безхаберието на руските власти. Анкара отказва руския газ

"Турски поток" - паметник на безхаберието на руските власти. Анкара отказва руския газ

Москва губи ценовата война за турския пазар. "Турски поток" и "Син поток" са празни

Възможно най-лошото предложение

Турция безмилостно удря по икономическите си връзки с Русия. Петролът се превърна в поредната жертва. Два месеца подред най-голямата рафинерия в Турция - STAR, която бе открита от азербайджанския SOCAR през 2018 г., отказва да закупи петрол сорт Urals.

Вместо суровина от руската марка, рафинерията внася подобни сортове суровина от Ирак и Норвегия, пише Ройтерс, позовавайки се на търговци и статистика.

Заводът е в състояние да преработва 210 хиляди барела на ден. Миналата година той беше най-големият клиент на руските петролни компании. Но през август тази година рафинерията спря да купува петрол Urals от Русия. Това беше болезнен удар за местните производители, тъй като в този момент Русия рязко намали износа си за Европа, принудена, според сделката на ОПЕК+, да премахне 2,5 милиона барела петрол от пазара.

Общо от началото на годината STAR е закупила 1,2 милиона тона руски петрол, което е пет пъти по-малко в сравнение с 2019 година. Рафинерията премина към преработването на Jahan Sverdrup от Норвегия и Basra от Ирак.

Според рафинерията всичко е свързано с икономиката - от Jahan Sverdrup се печели повече отколкото от скъпия Urals. Същото е и със петрола сорт Basra. От компанията нарекоха Urals най-лошото предложение за сравними пари сред тези оценки.

"Газпром" продължава да продава на загуба в чужбина, приходите падат с 51%

"Газпром" продължава да продава на загуба в чужбина, приходите падат с 51%

Доставките на газ през януари-юни спадат с 18% до 91,1 млрд. куб. метра

Именно поради високата цена, изисквана от руските петролни компании, износът за Европа през август е спаднал с 43% в сравнение с април, до 1,098 милиона тона. През юли Urals стана най-скъпият клас в света и струваше около 45 долара за барел, докато бенчмаркът на Brent се търгуваше на 42-43 долара. Премията надхвърля $ 2 за барел.

В тази връзка Русия изпрати 4 пъти по-малко суров петорл от Новоросийск към южната част на Европа (а Турция е в тази посока на доставките), отколкото през кризата през април: 0,452 милиона тона срещу 1,688 милиона тона.

През януари-август 2020 г. Русия е изнесла 20,9% по-малко петрол по море, отколкото за същия период на 2019 година.