Вероятността за излизане на Великобритания от ЕС след предстоящия  на 23 юни референдум нарасна през последните дни. Защото проучвания на общественото мнение вече показват изравнени сили и дори лек превес на британците, които биха подкрепили сценария Brexit.

Според последни данни на агенция BMG, оповестени днес, 45% от британците биха гласували за напускане на съюза, спрямо 44%, които настояват Великобритания да остане в рамките на ЕС и 12%, които все още не са решили как ще гласуват на референдума.

Подобни резултати бяха отчетени и от оповестени вчера проучвания на агенциите YouGov и ICM, информира БНР.

Анкета на агенция YouGov за вестник "Таймс" показа, че по 41% от гласоподавателите във Великобритания биха гласували на предстоящия през юни референдум за оставане и за напускане на ЕС, докато 12% от британците все още не са взели решение как ще гласуват.

Според агенция ICM, по 45% от гласоподавателите в Обединеното кралство ще подкрепят както Brexit, така и запазване в рамките на Съюза, а 10% от анкетираните все още нямат представа как биха гласували след по-малко от месец.

Тези последни резултати са доста изненадващи, след като серия предходни проучвания даваха преднина на гласовете в подкрепа за оставане в Европейския съюз.

Вот на британците за излизане от Европейския съюз на предстоящия референдум представлява един от най-големите рискове за европейската икономика в краткосрочен план, предупреди председателят на Еврогрупата - Йерун Дейселблум, цитиран от агенция Reuters.

„В настоящия момент сценарий Brexit е очевиден риск и в краткосрочен план би представлявал един от най-големите рискове за нашата икономика”, заяви той пред репортери след приключилата в ранните часове на сряда среща на финансовите министри от еврозоната по въпросите за спасителната програма за Гърция.

Дейселблум подчерта, че вижда рискове най-вече за икономиката на Великобритания, но добави, че е също така "притеснен" за възможни негативни ефекти върху европейската икономика като цяло, особено що се отнася за 19-те страни - членки на еврозоната.

Редица икономисти твърдят, че британското оттегляне от съюза би създало несигурност за бъдещите търговски споразумения, което би могло да забави инвестициите както на Острова, така и в Европа, като в същото време новите бариери пред търговията между Великобритания, която в момента е втората по големина икономика в ЕС, и останалата част от единния блок могат да понижат икономическия растеж на стария континент.

Същевременно Reuters цитира свои източници, според които официални представители и дипломати от Европейския съюз са започнали през тази седмица кръг на конфиденциални дискусии, имащи за цел подготовка за координиран отговор на евентуален вот Brexit на британския референдум през следващия месец.

Високопоставени дипломати от Германия и Франция, както и на още няколко други държави от съюза, са се срещнали в понеделник за разговори с Мартин Селмайр, който е шеф на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Тази среща ще бъде последвана и от други, на които да се обсъдят конкретни теми.