В последните шест месеца ЕК осигури 10 милиарда евро за справяне с миграционната криза. От началото на февруари европейската гранична служба Фронтекс осигурява подкрепа за връщането на мигранти без право на престой в ЕС, насочена основно към Гърция, Италия и България, се отбелязва в доклад на Европейската комисия по въпросите на миграцията, представен днес, съобщава БТА.

Комисията днес е обсъдила препоръки към Гърция за подобряване на изпълнението на задълженията й по Шенгенското споразумение, включително чрез изпращане на подкрепления от ЕС за охрана на границите. В срок от три месеца комисията може да пристъпи към следващата процедура, която предвижда временно изключване на Гърция от Шенген, ако подобно решение бъде утвърдено от Съвета на ЕС. В допълнение се отчита, че Гърция все още не отговаря на условията за прилагане на споразумението от Дъблин, т.е. не предоставя необходимите условия за обратен прием на мигранти, навлезли в ЕС през нейните граници.    

В доклада пише, че Гърция е разселила досега едва 218 от над 66 хиляди мигранти по квотите на ЕС, като същевременно Атина е получила данни за свободни едва 1081 места за мигранти в други държави от Общността. За последната година Гърция е експулсирала 16 131 чужденци, но същевременно в страната са пристигнали 800 хиляди души. Броят на мигрантите, които навлизат в Гърция от Турция, бележи постоянен спад от октомври насам, като от 7000 дневно е сведен до 2200 на ден.    

По отношение на Италия ЕК посочва, че за последната година страната е експулсирала 14 000 чужденци, като същевременно са пристигнали нови 160 хиляди. Италия има правото да разсели по квоти 39 600 души, но досега са отпътували едва 279 мигранти.

Комисията днес е решила да предприеме следващи стъпки по наказателните процедури в областта на миграцията срещу Германия, Естония, Словения, Гърция, Франция, Италия и Латвия.

ЕК настоява държавите от ЕС по пътя на мигрантите да не ги прехвърлят по-нататък, а незабавно да ги регистрират и да проверяват дали имат право да продължат пътя си. В случай че не отговарят на изискванията за достъп до ЕС, тези мигранти следва без отлагане да бъдат връщани обратно, настоява комисията.

В съобщението за представените документи е цитиран заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, според когото първостепенната задача е да бъдат установени и върнати обратно онези мигранти, които не отговорят на условията да останат в ЕС. В края на миналата година Европа бе залята от безпрецедентна по мащаб вълна от хора, незаконно навлизащи на нейна територия, добавя Тимерманс.

Миграционните потоци към ЕС няма да престанат, докато не бъдат окончателно решени проблемите, които ги предизвикаха, се посочва още  в  документа.