Европейският съюз разработва нови правила за предотвратяване на поглъщане на ключови индустрии от страна на Китай. Идеята е да се спират компании, субсидирани от страни като Китай и САЩ, да поемат индустриални лидери в Европа или да печелят обществени поръчки, пише CNN.

В предложение Европейската комисия твърди, че се нуждае от нови правомощия, за да предотврати нелоялната конкуренция на масовия единен пазар и да запази "стратегическата автономия на блока".

"Нуждаем се от подходящи инструменти, за да гарантираме, че чуждестранните субсидии не изкривяват нашия пазар, както правим с националните субсидии", казва в съобщение еврокомисарят Маргретe Вестагер, която отговаря за конкуренцията в блока.

ЕК търси правомощието да контролира внимателно компаниите, които могат да използват субсидии от чуждестранни правителства, за да подбият конкурентите си в ЕС. Комисията също така ще направи преглед на придобиванията на компании в ЕС от чуждестранни конкуренти.

Ако бъде установено, че чуждестранен купувач се възползва несправедливо от субсидии, той може да бъде принуден да върне парите или да продаде активи. В някои случаи Европейският съюз би могъл да блокира покупката изцяло.

Най-голямата икономика в Европа има план срещу китайската конкуренция

Най-голямата икономика в Европа има план срещу китайската конкуренция

Но критици го сравняват с "призив за планова икономика"

Комисията също така планира да предотврати възлагането на обществени поръчки на чуждестранни компании, които взимат държавни субсидии и след това наддават на търговете за обществени поръчки при по-ниски пазарни цени.

"ЕС е сред най-отворените икономики в света, привличащи високи нива на инвестиции от нашите търговски партньори. Въпреки това нашата отвореност все повече се оспорва чрез външнотърговските практики, включително субсидиите, които нарушават условията на равнопоставеност за компаниите в ЕС", казва еврокомисарят по търговията Фил Хоган.

Новите правила ще се прилагат за всички чуждестранни фирми, включително американските компании, които могат да търсят изгодни сделки по време на икономическата криза, причинена от пандемията на новия коронавирус. Наблюдатели обаче казват, че основната цел на предложението са компаниите от Китай, които са известни с агресивната си търговска инвазия.

Китайските държавни компании бяха подложени на засилен контрол в Европа след усилията на Пекин да разшири влиянието си дълбоко в континента чрез инфраструктурни проекти.

Напрежението между САЩ и Китай ескалира: "Студена война 2.0"

Напрежението между САЩ и Китай ескалира: "Студена война 2.0"

Този път Пекин може да се насочи към съюзниците на Вашингтон

Междувременно пандемията доведе до нови притеснения относно защитата на някои от основните европейски сектори като здравеопазването, медицината и фармацевтичните продукти. Притесненията отново са свързани главно с чуждестранни поглъщания, което би намалило капацитета на съюза за справяне с бъдещи огнища на коронавируса или други заболявания.

Свиването на цените на акциите също направи компании в много сектори уязвими.

Предложението на Комисията ще влезе за обществени консултации до 23 септември, като целта е да се въведе ново законодателство през следващата 2021 година.

Франция ще търси начин да промени правилата за конкуренция на ЕС

Франция ще търси начин да промени правилата за конкуренция на ЕС

Заради очакваното отхвърляне на сливането на железопътния бизнес на френската Alstom и германската Siemens