Европейският съюз може да включи Турция в черния списък на данъчните убежища още през следващия месец, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници и документи, което изданието е видяло.

Работна група на ЕС, натоварена със задачата да проверява данъчните юрисдикции и техните правила, е заключила, че Анкара не полага достатъчно усилия, за да осигури прозрачност в сферата и да срине преференциалните данъчни режими.

В ход, който ще обтегне още повече отношенията между Турция и ЕС, групата ще предложи на министрите на финансите от Блока да добавят южната ни съседка в списъка още на 5 декември.

Страните обикновено са разделени дали трябва да бъдат налагани финансови санкции срещу юрисдикции, които не съдействат, но добавянето в черния списък със сигурност ще нанесе сериозен удар по репутацията на Турция и може да откаже редица европейски компании да инвестират там.

Една от страните, които подкрепят финансови санкции, е Франция. Германия пък се опитва да наложи прекратяване на финансирането за Турция от държавната банка KfW, както и от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Търговските банки също преразглеждат експозициите си, след като миналият месец Ангела Меркел заяви, че ЕС може да спре предприсъединителните фондове за Анкара като отговор на действията на Ердоган, които увреждат демократичните институции в страната.

Турция все още може да избегне включването си в списъка, но трябва да даде достатъчно обещания за изчистване на проблематичните точки.

Самата Анкара не смята, че има причина да бъде добавяна към черния списък, тъй като спазва всички международни правила.