Най-голямата заплаха за американската икономика не е нито терористично нападение, нито повишаване на лихвените проценти.

А ако смятате, че опасенията са свързани и със затруднения в отношенията на САЩ зад граница, то пак грешите.

Най-голямата опасност, която може да доведе до срив в икономиката отвъд Океана, са предстоящите резултати от президентските избори в САЩ.

Всъщност на такова мнение са над 60 процента от американците, които се стахуват, че изборите сериозно могат да разклатят икономиката на страната им.

Това сочат данни от анкета, проведена измежду 1000 граждани на Щатите, и публикувана на финансовия сайт Bankrate.com, пише MarketWatch.

Според провелите изследването това е номер едно реакция във всички възрастови групи, както и сред хората, анкетирани според финансовия им статус. Според резултатите американци очакват именно изборите да ударят върху икономиката на страната през следващите шест месеца, като второто място е отредено на терористичните атаки, посочени от едва 11 на сто от анкетираните.

68 процента от гражданите, които подкрепят Републиканската партия, посочили изборите като най-голяма заплаха за икономиката на САЩ, а точно 60 на сто от поддръжниците на демократите смятат, че надпреварата за държавен глава ще се окаже пагубна в това отношение.

Причината толкова много американци да гледат така песимистично на последствията за икономиката от изборите се крие във впечатленията от кандидатите, смятат икономисти.

Скорошно проучване на Галъп показа, че почти всеки шести от 10 американци не одобрява нито кандидатурата на Хилъри Клинтън, нито тази на Доналд Тръмп.

От друга страна недоверието в бъдещия лидер води до песимизъм за бъдещото развитие на страната, тъй като гражданите вече не вярват на обещания, че всичко ще е „цветя и рози”.

В същото време икономиката се разраства бавно и въвеждането на елемент на несигурност, какъвто е предстоящият избор за президентския пост, буди чувство на заплаха.