Европейският съюз иска да се превърне в световен лидер в производството на батерии за мощната си автомобилна индустрия. Чили обаче има други идеи, пише Politico.

Очаква се Европа и Чили да подпишат обновено търговско споразумение през първото полугодие на 2020 г., но между преговарящите избухна спор заради огромните залежи на литий в Атакама, от които ЕС вероятно ще трябва да се възползва, ако иска да произвежда батерии за автомобили.

Чили пък има собствени стратегически амбиции като държавата с най-големите залежи на литий в света и не иска просто да добива суровите материали за чуждестранните компании, които след това ще приберат за себе си разликата, създадена от добавената стойност. Сантяго иска да създаде собствена екосистема от производства около добива на литий, отчасти като продава метала на преференциални цени на бизнеса в страната. Това създава напрежение, тъй като ЕС настоява, че търговските партньори на блока не трябва да дискриминират между местни и чуждестранни купувачи.

"Говорейки за лития, нашият подход е да създадем индустрия около него, а не просто да изнасяме материала", казва зам.-министърът по международните икономически отношения Родриго Янез.

В настоящата чернова на споразумението обаче Брюксел е записал, че цените за износ и за местни потребители не се различават. Говорител на ЕК отказва да коментира преговорите.

Литият е изключително важен за бъдещите индустрии. През септември ЕК добави метала към списъка с критично важни суровини, при които имат риск от проблеми с доставките. До 2030 г. ЕС ще се нуждае от 18 пъти повече литий отколкото сега (и 50 пъти повече до 2050 г.) за производство на електромобили и съхраняване на енергия.

Но Чили, най-големият доставчик на литий за ЕС и вторият най-голям производител в света след Австралия, иска тези заводи да бъдат в Южна Америка.

Преговарящи от Брюксел и Сантяго ще се срещнат отново през следващия месец за нови разговори. Надеждите са до първото полугодие на 2021 г. сделка да има.

Rio Tinto: 10% от глобалните запаси от литий се намират в Сърбия

Литият е един от най-търсените метали на пазара. А 10% от глобалните запаси са в съседка на България

"Ядар" е най-големият проект за добив на метала в света в момента