Европейският съюз не криe, че смята, че премиерът Тереза ​​Мей трябва да отложи деня на Брекзит. Въпросът е колко дълго.

Държавни служители на ЕС бяха облекчени да чуят, че Мей обмисля ход, който да отложи заминаването, за да се избегне сривът на Брекзит без сделка. Президентът на ЕС Доналд Туск заяви, че подобна стъпка ще бъде "рационална".

Проблемът е, че между 27-те държави-членки на ЕС няма единна позиция за това как да се водят преговорите за това и колко дълъг период на отлагане да предложат. Повечето правителства и Европейската комисия се противопоставят на перспективата за тримесечно "серийно удължаване", опасявайки се, че то просто ще удължи несигурността и ще доведе до епизодични кризи, пише Bloomberg.

Ето защо някои правителства и висши държавни служители в Брюксел сега обсъждат необходимостта от по-продължително отлагане на срока, ако Мей не получи одобрение от Парламента за сделка преди насрочения ден на напускане - 29 март.

Въпреки това, ако Великобритания настоява за кратко закъснение, ЕС може да не успее да го предотврати.

Някои служители на ЕС са 21 месеца - което ще замени вече договорения преходен период и ще свърши в края на 2020 г. Други правителства подкрепят отлагането с една година или до края на 2019 г.

Тактическа игра

Това е отчасти тактика за преговори - опит да се убедят законодателите от про- Брекзит страната в парламента на Великобритания да подкрепят споразумението, което миналата година бе постигнато, поради страх, че едно продължително разширяване ще убие Брекзит като цяло.

Някои правителства все още очакват Великобритания да промени решението си и да остане в ЕС или поне да смекчат изискванията си, за да остане по-близо до блока. Те искат продължително отлагане, за да дадат на Великобритания време да промени мнението си, според европейските дипломати. Опозиционният лидер на труда Джереми Корбин подкрепи още един вот в понеделник, което подсилва този аргумент.

Лидерите на ЕС вероятно ще трябва да постигнат обща позиция за срещата им следващия месец, ако споразумението на Мей не бъде одобрено дотогава. Представители на ЕС твърдят, че е много малко вероятно искането за някакво забавяне, въпреки че то би се одобрило само единодушие от всички лидери на блока, да бъде отказано.

Но има и друг усложняващ фактор: европейските избори ще се проведат в края на май. Всяко удължаване от повече от три месеца вероятно ще означава, че Великобритания ще трябва да вземе участие в новия Европейски парламент, който се събира на 2 юли, което държавните лица във Великобритания и служителите от ЕС се страхуват, че може да добави още сътресения към и без това крехката политическа ситуация.

Ако Мей се сдобие с одобрение преди края на март, прогнозата се променя. ЕС все още смята, че отлагането е неизбежно, и очаква от Великобритания да поиска три месеца, за да има време за гласуване на важни законодателни актове в Парламента.